Da li Kosovo i dalje ispunjava uslove?

Prošlo je dvije godine otkako je Evropska komisija potvrdila da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viza, ali to se još nije dogodilo, piše Koha.

"Evropska komisija stoji iza ocjene date od jula 2018. godine da je Kosovo ispunilo sve kriterijume", rekli su izvori Komisije u Briselu.

U tekstu pod naslovom "Njemačka želi viznu liberalizaciju, ali Francuska drži ključ", Koha navodi da je bilo nezvaničnih informacija da su neke države članice zatražile novi izvještaj od Evropske komisije da vide da li Kosovo i dalje ispunjava uslove.

Postoji sumnja da postoji stagnacija, posebno u procesuiranju organizovanog kriminala i slučajevima korupcije na visokom nivou.

Evropska komisija redovno izvještava o tim pitanjima u Izvještaju o napretku, ali taj izvještaj ovog proljeća nije objavljen već je pomeren za jesen i očekuje se da će biti dostupan krajem septembra ili oktobra.

U njemu će, kako piše list, Komisija takođe uključiti pitanja koja se odnose na oblasti koje su uključene u mapu puta za liberalizaciju viza.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore