Politički analitičar

Politički analitičar Vigan Qorolli rekao je da će sastanak Beograda i Prištine u Vašingtonu biti neka vrsta "posljednjeg početka“, ali neće biti dan koji će odrediti sudbinu sporazuma, prenosi Koha.

On je rekao da se na sastanku mogu očekivati ekonomske teme, dodajući da je ideja o međusobnom priznanju na ovom sastanku samo želja.

Qorolli je naveo da će sastanak u Vašingtonu biti "mamac za izbornu kampanju predsjednika Donalda  Trumpa“ za novembarske predsjedničke izbore.

"Učinio je to sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i treba mu i sa Srbijom i Kosovom. Ja sam oprezan optimista“, naveo je Qorolli.

Stranke nemaju veze s demokratijom

On je ocjenio da politička većina na Kosovu "de jure" ne postoji, ukazujući da je trenutna većina u parlamentu na jedan glas od od ustavnog praga, jer kako tvrdi "oni imaju 60 glasova u skupštini, nemaju 61“.

"Ova politička elita na vlasti do danas nije uspjela u izgradnji države. Oni su pokazali da je za njih moć važnija od države", rekao je Qorolli.

Dodao je i da stranke na Kosovu nemaju nikakve veze sa demokratijom, već da su to autokratske stranke u kojima jedna osoba odlučuje.

Prema njegovim riječima, kandidatura lidera AAK Ramusha Haradinaja za predsjednika Kosova predstavlja pritisak na koalicionog partnera LDK.

Dva scenarija za predsjednika

Smatra da postoje dva scenarija u vezi sa mjestom predsjednika. Ili Haradinaj zna  da će Thaçi podneti ostavku u roku od nekoliko dana, eventualno sedmica, ili ucjenjuje partnera vladajuće koalicije LDK, kako bi mu dodjelio mjesto predsjednika, a nakon toga i mjesto premijera.

"Između ova dva scenarija vjerujem da je drugi vjerovatniji“, rekao je Qorolli.

Treći scenario, kako je naveo, mogao bi da aktivira Haradinaj, da „pokvari igru“ i natjera Kosovo da izađe na birališta.

Istakao je da se bez PDK ništa ne može učiniti, te da je ta stranka glavni akter u ovom procesu.

"S obzirom na to da je PDK u ovom trenutku ključni igrač za opstanak Hotijeve vlade, vjeruje se da Haradinaj poznaje nenajavljenu ambiciju, ali ne nemoguću, Ise Mustafu za mjesto predsjednika. On pokušava da izvrši pritisak na Mustafu da se povuče iz trke za predsjednika. Od 2019. godine postoji tajni sporazum između Thaçija i Mustafe o institucionalnom ustupanju mjesta predsjednika, tako da Mustafa postane predsjednik. Hoti bi bio žrtvovan i mjesto premijera biće stavljeno na tržište. Nijedna stranka nije voljna da izađe na birališta, jer su izborno slabi. Pored dva scenarija koja sam spomenuo, možemo očekivati i treći, u kojem bi Haradinaj, figurativno rečeno, pokvario igru, pa bi se išlo na birališta.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore