Štetilo bi Kosovu na međunarodnoj sceni

Na posljedice po Kosovo ukoliko zahtjev za izmjenama Zakona o Specijalnom sudu bude na dnevnom redu Skupštine Kosova upozorili su predstavnici međunarodne zajednice.

Zahtjev Organizacije ratnih veterana OVK za izmjenu mandata Specijalnog suda, Kancelarija EU na Kosovu ocjenila je opasnim za zajednički rad EU i Kosova na vladavini zakona.

“Kosovo se u 2015. godini jasno obavezalo prema EU i ostatku međunarodne zajednice da formira Specijalizovana vijeća. Za EU je ovo pokazalo potpunu posvećenost Kosova vladavini zakona. Svaki pokušaj da se ukine ili izmjeni mandat Specijalizovanih vijeća ozbiljno bi narušio takvu posvećenost i ugrozio zajednički rad EU i Kosova koji se obavlja posljednjih godina”, navodi se u saopštenju Kancelarije EU na Kosovu.

Velika Britanija se takođe izjasnila protiv izmjene ovog Zakona.

Iz ambasade ove države na Kosovu saopštili su da bi bilo kakav pokušaj promjene strukture Suda štetio Kosovu na međunarodnoj sceni.

“Nemamo komentara na prijedloge koje je nedavno iznela Organizacija ratnih veterana OVK. Ali svaki pokušaj promjene strukture Specijalnog suda Kosova bi imao posljedice za međunarodni kredibilitet i položaj Kosova. Podržavamo princip da ne smije biti nekažnjenih počinitelja najtežih zločina jer je to od međunarodnog interesa. Sve strane moraju procesuirati ratne zločince. Isto to kažemo u Beogradu i drugde”, poručili su iz britanske ambasade.

Kosovski institut za pravdu smatra neizvodljivim u praksi zahtjev da se u mandat Specijalnog suda doda i istraga prema pripadnicima Vojske Srbije.

Međutim, uprkos oprečnim reakcijama međunarodnih organizacija, Organizacija ratnih veterana OVK kaže da neće povući zahtjev koji su podneli Skupštini Kosova.

Lider ORV OVK Hisni Gucati smatra da njihov zahtjev ne ugrožava odnose sa EU jer je to, prema njegovim riječima, samo pokušaj da se osigura pravda za Albance ubijene tokom rata.

Skupština Kosova usvojila je Zakon o formiranju Specijalnog suda 2015. godine.

Dvije godine kasnije, 43 poslanika su zatražila vanredno zasjedanje skupštine kako bi se ovaj zakon ukinuo, ali ova inicijativa nije uspjela poslije protivljenja međunarodne zajednice.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore