Većinom glasova usvojeno pravno mišljenje

Na sjednici Vrhovnog suda većinom glasova usvojeno je pravno mišljenje u vezi sa krivičnim djelom "Nepoštovanje zdravstvenih odredaba tokom epidemije", a na zahtjev Osnovnog suda u Gnjilanu, koji je dobio više optužnica tužilaštva zbog kršenja vladine odluke o zabrani kretanja građana br. 01/15 od 23. marta 2020, prenosi Lajmi.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Vrhovnog suda Enver Peci, a kroz ovo pravno mišljenje kaže se da krivično djelo "Nepridržavanje zdravstvenih odredaba tokom epidemije“, iz člana 250 Krivičnog zakonika, ne može da se smatra počinjenim u vezi sa odlukom Vlade Kosova o kojoj je riječ.

"Ovo krivično djelo se može smatrati počinjenim samo kada su u pitanju pojedinačne odluke koje su nadležna tijela ovlašćena zakonom izdala bilo kom licu ili grupi lica zbog bilo koje konkretne mjere po kojoj ne postupaju", objašnjeno je između ostalog u mišljenju Vrhovnog suda.

Tokom sjednice se razgovaralo i o upravljanju pandemijom i tom prilikom je predsjednik Vrhovnog suda zatražio da se ne zloupotrebljava situacija oko pandemije za nedolazak na posao, već da sudije i pomoćno osoblje zatraže i zvanično godišnji odmor.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net