200 aktivnih slučajeva

Na Kosovu je od početka izbijanja pandemije zaraženo koronavirusom više od 1.200 zdravstvenih radnika, piše Koha.

Kako se navodi, samo tokom ovih šest mjeseci, 485 ljekara iz javnih klinika i bolnica zarazilo se koronavirusom, od kojih je 200 aktivnih slučajeva. Samo 11 ostalih zaraženih slučajeva Covid-19 je izvan zdravstvenih ustanova.
Među ljekarima koji se suočavaju sa ovim virusom je i direktor Klinike za hitne slučajeve Basri Lenjani, koji se već šest dana nalazi u izolaciji sa suprugom i sinom, koji su takođe pozitivni na Covid-19.
Lenjani je istakao da je zabrinut zbog velikog broja zdravstvenog osoblja koje je zaraženo ovim virusom i pozvao je na pojačanu brigu o mentalnom zdravlju zaraženih tokom perioda izolacije.
Savez sindikata zdravstva smatra zabrinjavajućim veliki broj zaraženih u zdravstvu u ovom periodu. Prema navodima Sindikata, bitku sa Covid-19 gube čak i ljekari koji nisu u direktnoj vezi sa zaraženim pacijentima.
Takođe, medicinske sestre su one koje su u ovom periodu češće inficirane nego ljekari.
Više od 700 medicinskih sestara je bilo pozitivno na Covid-19 od početka pandemije. Visok broj zaraženih zabilježen je tokom jula, kada je 200 medicinskih sestara zaraženo tokom svog rada u klinikama i bolnicama.
U ovom periodu među zdravstvenim osobljem su bila 34 zaražena farmaceuta, 14 fizioterapeuta i 13 apotekarskih tehničara.
U četvrtak u 21 čas u čast svih ljekara umrlih od koronavirusa, Ljekarska komora Kosova pozvala je ljekare da upale sveće i isključe svjetla na jedan minut.