Premijer Kosova

Premijer Kosova Avdullah Hoti rekao je danas da će vlada u septembru krenuti sa izradom petogodišnje strategije za ekonomski oporavak, prenosi Koha.

"I ranije je bilo planirano da izrada nove strategije za razovoj Kosova otpočne u septembru, ali sada nas pokreće i potreba da obezbedimo dugoročni plan za ekonomski oporavak, jer je to trenutno najpotebnije. Suočićemo se sa problemima ekonomskog oporavka, ne samo tokom ove, nego i u godinama koje slijede", rekao je Hoti.

Kako je premijer precizirao na sastanku Nacionalnog savjeta za ekonomiju i investicije, u planu je izrada petogodišnje strategije čija će ukupna vrijednost ulaganja iznosti oko šest milijardi eura.

"Ovo je tek prvi sastanak na tu temu i on je samo nastavak redovnih konsultacija koje je Vlada imala s partnerima iz Ekonomskog savjeta. U okviru ekonomskih programa, nalazi se  i paket mjera za oporavak, a rebalansom budžeta oformljen je i fond za taj paket. Želim da vam garantujem da ćete biti uključeni u praktičnu implementaciju ekonomskog paketa", rekao je Hoti prdstavnicima Ekonomskog savjeta.

Tom prilikom se zahvalio i EBRD na pružanju pomoći u ovom procesu.

"Želim da se zahvalim kancelariji EBRD na pomoći koju nam pruža. Mi ćemo nastaviti sa sprovodimo sve ono što je već i dobro rađeno u prošlosti , kako bi se nastavilo usklađivanje kosovskih institucija i privatnog sektora sa drugim partnerima", zaključio je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore