Dijelio zatvorsku ćeliju nešto manje od mjesec dana

Osuđen zbog trgovine drogom Frok Laski, koji je dijelio zatvorsku ćeliju sa Astritom Deharijem nešto manje od mjesec dana, pušten je ranije iz zatvora, prenosi Koha.

Laski je zajedno sa Naserom Makollijem i Adonisom Gashijem, koji su takođe dijelili ćeliju sa aktivistom Samoopredjeljenja, bio svjedok u istražnom procesu koji bi trebalo da razjasni okolnosti pod kojima je Dehari preminuo.

Makolli je umro nekoliko mjeseci nakon Deharija, dok je Gashi pobjegao.

Laski je, kako saznaje Koha, pušten iz zatvora oko sedam mjeseci prije nego što je odslužio zatvorsku kaznu, zato što ga je Komisija za uslovnu slobodu, koja djeluje u okviru Sudskog savjeta Kosova oslobodila.

To je, prema pisanju lista, potvrdila ta komisija, u pisanom odgovoru.

„Komisija za uslovnu slobodu razmotrila je 31.10.2019. zahtjev Froka Laskua za uslovnu slobodu. Njegov zahtjev je komisija odobrila i on je pušten uslovno u trajanju od šest mjeseci i 18 dana, nakon što mu je izrečena kazna od dvije godine. On je bio pod nadzorom službe za uslovni otpust do 19.05.2020“, rekla je Aishe Qoraj iz Sudskog savjeta Kosova.

Prema mišljenju te institucije, njegovo dobro ponašanje i nekoliko drugih razloga uticali su na puštanje na uslovnu slobodu.

"Njegov lični stav u odnosu na izdržavanje kazne i efekat zatvora na osuđenika pozitivno su uticali na njegovo poboljšanje. Nema opasnosti za budućnost, a to lice je izdržalo više od dvije trećine kazne do 19.09.2019.  Dao je i obećanje Službi za uslovnu slobodu Kosova da će sarađivati sa ovom službom do kraja nadzora uslovne slobode, pa su to okolnosti zbog kojih se smatralo da je svrha kazne postignuta i zahtev je odobren", dodala je Qoraj.

Laski je istražitelju dao izjavu u vezi sa smrću Deharija posljednji put u januaru ove godine.

U izjavi se kaže da je sada pokojni Naser Makolli bio prvi koji je pronašao Astrita Deharija ali, prema njegovim riječima, nije mu dozvolio da ga dodirne.

"Poslije šetnje koja je trajala 45 minuta do jedan sat, vratili smo se u blok A, otišli smo do vrata naše sobe A3 i znam da je vrata otvorio službenik, a unutra je prvi ušao Naser Makolli, dok sam ja bio iza Nasera i čim sam ušao i napravio prvi korak, ugledao sam Astrita Deharija kako leži na zemlji. Naser Makolli je hteo da ode do Astrita da vidi šta mu se desilo, ali zgrabio sam Nasera za ruku i rekao mu da ga ne dira; koliko znam Naser nije dodirnuo Astrita", rekao je Laski istražitelju.

Laskiju su tokom razgovora predočena njegova ranija svjedočenja o ovom slučaju.

Svjedok u ovom procesu je i osuđeni za dvostruko ubistvo Luz Alaku, kome je predsjednik ublažio zatvorsku kaznu za tri i po godine.

Lider Samoopredjeljenja Albin Kurti rekao je da sva sumnjiva pomilovanja predsjednika Kosova treba da budu istražena i razjašnjena do kraja, bilo od strane organa za sprovođenje zakona ili posebne komisije skupštine za parlamentarnu istragu.

Astrit Dehari umro je prije četiri godine pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima u zatvoru.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore