Predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije na Kosovu

Predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije na Kosovu Isme Humolli kaže da Nacionalni institut za javno zdravlje pokušava da radi na profesionalnom nivou tokom pandemije, ali je potrebno povećati broj testiranja na koronavirus, Gazeta Express.

Ona kaže da je povećanje broja slučajeva zaraženih koronavirusom očekivano.

Humolli, u intervjuu za RSE, kaže da Kosovu nisu potrebne dodatne restriktivne mjere, ali ono što treba učiniti je da se ne izlazi bez maski.

Na Kosovu je 22. jula regisrovan 241 novi slučaj koronavirusa, dok je ukupan broj smrtnih slučajeva dostigao 150.

Humolli je navela da od 400 uzoraka testova urađenih u posljednja 24 sata, više od 55 odsto ima pozitivan rezultat testa na koronavirus.

„Povećanje broja slučajeva ne može se smatrati razumnim, ali je očekivano, imajući u vidu da nakon puštanja mjera nisu preduzete nikakve preventivne mjere koje SZO preporučuje: nošenje maski, fizička udaljenost i stalna higijenu ruku“, navela je ona.

Humolli smatra da bi trebalo raditi više PCR testova, jer je fokus sada na ljudima za koje postoji sumnja da imaju kovid-19.

Smatra da to što se na Kosovu ne radi više testiranja ima veze sa kapacitetima Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

„Ako se sjećate do nedavno, Institut je ručno radio testiranje, i bilo im je potrebno 28 sati za to. Ali uz podršku SZO je kupljena oprema i nadam se da će to olakšati rad“, navela je ona.

Na pitanje da li Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova drži situaciju pod kontrolom, Humolli kaže da to nije samo posao Instituta, već je važno učešće cijele zajednice.

„Na početku pandemije, stanovništvo je neizmjerno doprinelo držanju situacije pod kontrolom. Ali tada su olakšane mjere više nego što je trebalo, zbog malog broja slučajeva koje smo imali. Stoga ovo nije samo zadatak Instituta, već i svih nas. Institut ima obavezu da izvrši testiranje, nadgleda i istraži slučajeve i obavesti o riziku. Ali ostalo je na svima nama“, istakla  je.

Humolli kaže da bi Kosovo trebalo da razmotri podizanje sopstvenih kriterijuma i standarda, kako bi povećalo kvalitet rada i istovremeno broj zaposlenih u javnom zdravstvu. Javno zdravstvo trebalo bi da ima posebno mjesto, imajući u vidu značaj zdravstvenog sistema, smatra ona.

Ocjenjuje da ne bi trebalo donositi dodatne mjere, a jedino što bi trebalo raditi da ljudi shvate da bi trebalo da nose maske kada su u kontaktu sa drugim ljudima. Takođe, trebalo bi držati fizičku distancu, naročito u kafićima i restoranima, navela je Humolli i dodala da se pogoršanje situacije može očekivati u septembru.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express