Zloupotreba koja služi strankama da zaposle svoje ljude

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova raspisalo je konkurs za novo osoblje, dok proces preseljenja sadašnjeg diplomatskog osoblja još uvijek nije završen, piše Koha.

Kako se navodi, raspisan je konkurs  za 15 službenika u konzularnim misijama.

Zemlje koje su Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore identifikovali kao važne za angažovanje novog osoblja su: Sjedinjene Američke Države, Albanija, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, Švicarska, Švedska, Japan, Saudijaska Arabija, Ujedinjeni arapski Emirati, Australija i Senegal.

Zbog stalnog zapošljavanja, kako se navodi, mnoge konzularne misije su pretrpane van postojećih potreba. Konzularna misija u Frankfurtu, samo u Njemačkoj, dodaje se, ima deset zaposlenih. Četvoro njih su diplomate i šest lokalno osoblje.

Novoprimljeni  bi morali provesti godinu dana u Ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore, prije nego što bi stekli pravo da se prijavi u diplomatske činove, a zatim u misiju, navodi se.

Koha piše da je uputila pitanje Ministarstvu da li je napravljena preliminarna analiza potrebe za zapošljavanjem novog osoblja, međutim, njihov odgovor je izostao.

Iz Grupe za pravne i političke studije Arbresha Logja istakla je da su takvi konkursi zloupotreba koja služi strankama da zaposle svoje ljude naizgled zbog potrebe koja nikada nije opravdana.

Kancelarija Državnog revizora, navodi se, tokom godina utvrdila je brojne povrede u pogledu zaposlenosti i rotacije.

U posljednjem izvještaju za to odjeljenje, dodaje se, preporučeno je da resorni ministar započne preispitivanje zakonodavstva u vezi sa stranom službom, kako bi se razjasnila procedura prestanka mandata diplomatskih predstavnika, uključujući neophodne vremenske periode i pitanja vezana za povlačenje / preseljenje diplomatskog osoblja.

Nakon što je došla na čelo Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore, Meliza Haradinaj Stubla primjenila je dvostruke standarde prilikom pregleda zakonitosti odluka svog prethodnika, za povratak oko 50 diplomata, ukazuje se u tekstu.

Iako je razlog njihovog povratka bio nelegalni boravak u misijama, Haradinaj Stubla je odlučila da produži boravak pojedinima, a neke da vrati u Prištinu, podsjeća Koha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore