Preporuka Ministarstva zdravlja

U nedjelju je gradonačelnik Prištine izjavio da je primio preporuke Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova (NIJZK) za ljekare da utvrde da li pacijent "nosi" infekciju Covid-19 u svom tijelu, a da prethodno nije uradio test koji to potvrđuje. U Ministarstvu zdravlja navode da će se ovaj posao obavljati na osnovu simptoma i takva metoda će umanjiti prekomjernost pacijenata u bolnicama.

U odgovoru za list Express, službenici Ministarstva zdravlja objavili su da se Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova konsultovao sa stranim stručnjacima i preporučio ljekarima primarne njege, da pacijente koji imaju simptome slične Covid-19 identifikuju kao potencijalne pacijente sa Covid-19. Poslat će ih kući s preporukom za samoizolaciju.

"NIJZK je, nakon konsultacija s međunarodnim stručnjacima i preporukama koje im je dao, preporučio liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u opštinama da pacijente koji tamo idu sa simptomima sličnim Covid-19 identificiraju kao "potencijalne pacijente s Covid-19" (likely covid cases) i istima treba preporučiti da ostanu kod kuće 14 dana", navodi se u odgovoru Ministarstva zdravlja datom Expressu.

Međutim, gradonačelnik Prištine Shpend Ahmeti izjavio je da od NIJZK -a još nisu dobili ocjenu šta ta procjena znači za epidemiološku situaciju na Kosovu.

"NIJZK je u petak preporučio da se virus konstatuje bez testa, na osnovu simptoma. Mi nemamo procjenu šta to znači za epidemiološku situaciju", napisao je Ahmeti.

Ali neće svima biti date preporuke poput potencijalnih pacijenata s Covid-19 infekcijom.

Ministarstvo zdravlja kaže da će pacijenti sa ozbiljnim simptomima biti preporučeni u NIJZK.

".... To ne znači da se neće testirati, već će se testirati kada imaju jasnije indikativne znakove za Covid-19", objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja.

S takvom preporukom i situacijom, Ministarstvo zdravlja izjavljuje da će nadzor slučajeva kod Covid-19 porasti, ali čak ni bolnice neće biti preopterećene pacijentima.

"To znači da će se nadzor nad mogućim slučajevima s Covid-19 povećavati i istovremeno bolnički kapacitet neće biti preopterećen lakšim slučajevima, kako bi se omogućili da se bave slučajevima kojima stvarno treba bolničko liječenje", navodi se u odgovoru Ministarstva zdravlja koje je dato listu Express.

Ipak, na cijelom Kosovu do sada je 5 hiljada 735 ljudi pogođeno COVID-19. Od toga se 2.968 oporavilo, a 135 umrlo.

Do sada je u svim regionalnim bolnicama u državi oko 300 oboljelih od Covid-19 koji su hospitalizirani na liječenju.



/GazetaExpress/