Natalitet u drastičnom opadanju

Iako Kosovo i dalje ima najveći prirodni priraštaj u Evropi, broj novorođenih beba smanjuje se iz godine u godinu, a sve veći broj kosovskih žena rađa u inostranstvu.

Najnoviji podaci Agencije za statistiku Kosova govore da je tokom protekle godine rođeno 21.792 beba, 963 manje nego 2018. i čak 1.604 manje nego 2017. godine. Cifre govore da je svaka peta beba u protekloj godini rođena van Kosova što ne treba da čudi ako se ima na umu da je u protekloj godini sa Kosova emigriralo 34.911 osoba. Procjena Agencije za statistiku Kosova govori da danas u zemlji živi 1.782.115 stanovnika, čak 60.885 ljudi manje nego protekle godine.

Demografi sa Kosova ističu da ovaj region i dalje ima najveću stopu nataliteta na Starom kontinentu, ali istovremeno podsjećaju da je prosječna žena na Kosovu polovinom 20 vijeka rađala 7,6 djece, a danas 2,3 djeteta.

I Srpkinje na Kosovu imale su visok fertilitet, što se u demografiji naziva “efektom komšija”, rađale su manje djece nego Albanke, ali više nego Srpkinje u Srbiji. Međutim posljednjih desetak godina stopa nataliteta vrtoglavo pada i zaustavlja se na približno dva djeteta po ženi.

U Evropi nije došlo do takvog pada broja novorođenih beba.

U izvještaju Francuskog državnog instituta za demografska istraživanja upozorava se da su selektivni abortusi, čiji je cilj eliminacija ženskog fetusa, rasprostranjeni u Albaniji, Makedoniji i na Kosovu.

Naime, iako zakoni prirode govore da se na 100 djevojčica u prosjeku rodi 105 dječaka, na Kosovu se rađa 110 dječaka na 100 djevojčica.

Izvor: KosovoOnline