Građani imaju pravo da traže odštetu od države

Ustavni sud Kosova doneo je juče presudu po kojoj su vlada i Ministarstvo zdravlja u dva slučaja prekršili Ustav Kosova kada su uveli mjere za ograničavanje slobode kretanja građana bez odluke Skupštine Kosova, javlja RTK.

Ova televizija navodi da su i sva ograničenja slobode kretanja građana bila neustavna, uključujući i njihova kažnjavanja i hapšenja koja su izvršena na osnovu tih odluka.

“Sud je utvrdio da je Ministarstvo zdravlja, donoseći tu odluku, prekoračilo nadležnosti utvrđene Zakonom o suzbijanju i sprečavanju zaraznih bolesti a samim tim i miješanje u pravo na slobodu kretanja, kroz uvođenje mjere karantina za cijelu opštinu Prizren, koje nije definisano zakonom i prema tome odluka je neustavna“, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Sud je samo razmotrio žalbu grupe poslanika za opštinu Prizren, ali Ministarstvo zdravlja i vlada su uveli mjere karantina za opštine na Kosovu, bez odluke Skupštine Kosova i zbog toga su sve ove odluke proglašene neustavnim.

Ustavni sud je pojasnio da prema Zakonu o suzbijanju i sprečavanju zaraznih bolesti, karantin može da naloži Ministarstvo zdravlja, po preporuci Nacionalnog instituta za javno zdravlje, samo za fizička lica za koja je dokazano ili se sumnja da su bili u neposrednom kontaktu sa zaraženim osobama ili sa osobama za koja se sumnja da su zaražena.

U prethodnoj presudi, sud je vladi i skupštini dao rok do 14. aprila da izbjegnu kršenje Ustava odlukom koja se odnosi na ograničavanje slobode kretanja, međutim vlada nije mogla da donese takvu odluku, jer je izgubila većinu u Skupštini Kosova i tako je prekršila Ustav i po drugi put, javlja RTK.

Ustavni sud je, prema navodima ove televizije zatražio od svih institucija i pravosudnih organa da sprovedu ovu odluku, pa stoga sva lica koja su privedena, uhapšena ili osuđena zbog kršenja pravila Ministarstva zdravlja i vlade imaju pravo da traže odštetu od države, pošto je njihovo zadržavanje, hapšenje i kažnjavanje izvršeno nelegalno.

Izvor: Kosovo Online/RTK1