Nakon objavljivanja imena otpuštenih iz izolacije u Studentskom centru

Ministarstvo zdravlja upozorilo je na moguće zakonske mjere protiv Time Kadriaj iz Alijanse za budućnost Kosova koja je objavila imena otpuštenih iz izolacije u Studentskom centru u Prištini, a za koje tvrdi da su aktivisti Samoopredjeljenja, prenosi Koha.

Ministarstvo zdravlja najavilo je zakonske mjere protiv Kadriaj, nakon što je objavila odluku ministra zdravlja Arbena Vitie o puštanju nekih osoba iz izolacije, navodi se u tekstu i dodaje da je ona navela da su u pitanju aktivisti Samoopredjeljenja i prikazala imena tih osoba koji su nakon ispitivanja ljekara pušteni kao psihijatrijski slučajevi.

U odgovoru Ministarstva zdravlja, navedeno je da su sve posebne odluke koje je potpisao ministar Arben Vitia preporučene od strane zdravstvenih radnika iz različitih oblasti, koji su pripremili zdravstvenu izjavu za svaku osobu koja je ušla na Kosovo nakon stupanja na snagu mjera za zaštitu javnog zdravlja i preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Dodaje se da su to timovi stručnjaka i da su nezavisni u svom radu, te da je to nepošten i napad "niskog nivoa" na zdravstvene radnike, koji u ovo vrijeme pandemije dežuraju i nose na svojim ramenima veliku odgovornost za održavanje zdravlja građana.

Prije svega, ističe se, objavljivanje tih podataka je ozbiljno kršenje privatnosti i kažnjivo je važećim zakonom uz ocjenu da je riječ o skandaloznom i nadasve nehumanom činu.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo i da će kao institucija preduzeti radnje u skladu sa zakonom protiv osoba koje su narušavale privatnost građana i pozvalo nadležne organe da preduzmu mjere prema važećim zakonskim odredbama.

"Ministarstvo zdravlja zajedno sa zdravstvenim osobljem ostaje posvećeno zaštiti javnog zdravlja, istovremeno zaštiti privatnosti naših građana od stigmatizacije, kako je to definisano važećim zakonima. Istovremeno obavještavamo javnost da će Ministarstvo zdravlja, kao institucija, preduzeti sve mjere u skladu sa zakonom protiv osoba koje su ozbiljno narušile privatnost građana, a koje su pregledali zdravstveni radnici. Privatnost zdravlja je pravo garantovano zakonom za svakog građanina... Stoga pozivamo nadležna tela da preduzmu mjere po važećim zakonskim odredbama".

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore