Nisu predstavljeni kandidati

U Prištini danas nisu predstavljeni kandidati za ministre iz Demokratskog saveza Kosova (LDK), iako je juče na sjednici Predsjedništva te stranke bilo riječi o imenima, a portal Koha.net piše da nisu svi bili zadovoljni prijedlozima.

Po izvorima tog portala, aktuelni ministar infrastrukture i životne sredine u odlazećoj Kurtijevoj Vladi Lumir Abdixhiku nije prihvatio da bude u vladi koju bi trebalo da vodi Avdullah Hoti.

Nezadovoljstvo prijedlozima su iskazali i predsjednici i članovi Predsjedništva stranke i predsjednici dva najznačajnija ogranka, Gazmend Muhaxheri iz Peći i Anton Quni iz Prizrena, kao i predsjednik ogranka u Lipljanu, Imri Ahmeti, koji u stranci važe kao vrlo uticajni članovi.

On je ponovio da će LDK poštovati odluku Ustavnog suda o privremnom suspendovanju ukaza predsjednika Kosova Hashima Thaçija o imenovanju mandatara za sastavljanje Vlade Kosova.

Ustavni sud Kosova juče je odlučio da se do 29. maja obustavi primjena tog ukaza predsjednika.

Ustavni sud je juče doneo i odluku po kojoj su Vlada i Ministarstvo zdravlja u dva slučaja prekršili Ustav jer su bez odluke Skupštine uveli ograničenje slobode kretanja građana, te su i odluke o svim drugim ograničenjima neustavne, kao i kazne i hapšenje na osnovu tih odluka.