Direktor Kosovskog obrazovnog centra

Direktor Kosovskog obrazovnog centra Dukagjin Pupovci ocjenio je danas da je onlajn nastava, uvedena zbog pandemije koronavirusa, dala dobre rezultate te da se, uz ublažavanje mjera, može očekivati da budu obavljeni maturski ispiti, ali i oni na fakultetima, prenosi Koha.

Pupovci ukazuje da je od zatvaranja škola zbog pandemije izazvane virusom kovid - 19 po prvi put na Kosovu počela primjena onlajn učenja, da će naravno biti problema zbog ukupnog kvaliteta nastave, ali je zadovoljan kako sve to funkcioniše s obzirom da se sa time susreću prvi put.

"Mislim da je ukupno akcija nadmašila očekivanja, jer nije bilo prethodnih priprema... i uzimajući u obzir sve ove uslove, mislim da su škole pronašle odlično rješenje i daju sve od sebe u trenutnoj situaciji. Kada je u pitanju kvalitet, naravno da može biti problema sa tim, ali s druge strane bilo bi mnogo gore da su učenici ostali i bez takvog oblika učenja“, rekao je Pupovci.

Rekao je da će se olakšavanjem mjera protiv koronavirusa moći održati ispit iz mature.

"Što se tiče učenika devetih razreda i srednjoškolaca, vjerujem da će ublažavanjem mjera biti moguće položiti te ispite uz adekvantnu organizaciju. Podrazumjeva se dovođenje učenika u manjim grupama u škole. Možda će se prednost dati maturantima, dok se u devetom razredu može dogoditi da se test postignuća u potpunosti poništi, jer to nije nešto što je zakonom predviđeno i vjerujem da se, čak i ako ne bude testa za nih, učenicima neće naneti šteta i da će se smtrati da su završili školovanje", kazao je on.

Što se visokog obrazovanja tiče iznosi podatak da postoji mali broj pozitivnih slučajeva na kovid - 19, te da će moći da se ispituju na fakultetima.

"Gledajući napredak, ne vjerujem da će godina biti otkazana, ali prije toga krećemo u pravcu ublažavanja mjera i sada je to omogućilo da se ispiti održavaju na fakultetima, ali to se podrazumjeva uz poštovanje mjera bezbjednosti", dodao je Pupovci.

Zbog obustave nastave na Kosovu u cilju sprečavanja širenja pandemije, od 23. marta započela je internetska nastava.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore