Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla rekao je da je jučerašnja odluka Ustavnog suda da suspenduje dekret predsjednika Hashima Thaçija o dodjeli mandata za premijera Avdullahu Hotiju iz DSK očekivana od strane vlade i Samoopredjeljenja, napominjući da je Thaçi zajedno sa opozicijom pokušao da sprovede jedan scenario, ali da im to nije pošlo sa rukom.

"Predsjednik Thaçi i opozicija pokušali su da naprave igru tako što su objavili dekret pet minuta prije 16 časova i dan prije praznika, kako narod kaže, da bi svima zavezali ruke i glavu tim činom. I željeli su da izglasaju vladu u subotu. Ali pokazalo se da je to bio nelogičan i ilegalan korak", rekao je Sveçla govoreći u Interaktiv  na KTV, prenosi Koha.

Kazao je da je odlazeća vlada bila spremna za taj scenario.

"Oni su čekali da nas iznenade, ali mi smo bili spremni za ovakav scenario. Žao nam je  ko je na čelu države, prepun scenarija koje ne priliče nijednoj odrasloj osobi, a kamoli lideru. Bili bi poput 'banana republike' da se taj scenario sproveo, i to bi izazvalo veliko nezadovoljstvo. Zadovoljni smo i sada čekamo konačnu odluku Suda", rekao je on.

Sveçla očekuje da će konačna odluka biti u skladu sa ovom privremenom koja će važiti do 29. maja.

"Ako se oslanjamo na pisma, činjenice i dokumente, onda očekujemo sličnu odluku o slučaju u cjelini, kao što smo dokumentovali preko tima pravnika da su koraci koje je preduzeo predsjednik kršenje Ustava", rekao je on.

Sveçla je rekao da će nova vlada, ukoliko eventualno bude izglasana, zavisiti od Srpske liste.

„Imamo minimalnu saradnju sa njima. Biti zavisan od njih kada su ambasadori Beograda je licemerno", rekao je Sveçla za Interktiv na KTV.

Koha navodi da je Sveçla govorio i o temi koja je izazvala buru juče u medijima, odnosno spominjanju Ustava Srbije u žalbi koja je podneta Ustavnom sudu.

Prema njegovim riječima, ona je spomenuta u vezi sa predsjednikom.

„Nismo se pozivali na Ustav Srbije u odnosu na PS, već u vezi sa ponašanjem predsjednika Kosova. Skoro da je zaboravio da Kosovo ima Ustav ", rekao je Sveçla.

On je još jednom ponovio da vjeruje da će konačna odluka suda biti u korist vlade.

"Vjerujem da će sudije doneti odluku i da neće pasti pod pritiskom predsjednika da promjene pravila usred igre", poručio je Sveçla.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore