Lider Alijanse za budućnost Kosova

Lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramush Haradinaj, rekao je danas da će stranka koju on vodi poštovati privremenu mjeru Ustavnog suda za formiranje nove vlade.

Haradinaj je na konferenciji za novinare naglasio da će AAK ubuduće postupati u skladu sa odlukama Ustavnog suda.

"Sada politika, političke partije, svi to dugujemo Ustavnom sudu. Stranka poštuje odluku Ustavnog suda i ponaša se u potpunosti u skladu s ovom odlukom, primjenjujući političke odgovornosti koje ima kao politička snaga u budućnosti. Dakle, strogo poštujemo odluku Ustavnog suda", rekao je Haradinaj.

Haradinaj je povodom 20. godišnjice osnivanja Alijanse za budućnost Kosova rekao da je tokom dvije decenije ova stranka "važan predmet u stvaranju Kosova".

„Alijansa za budućnost Kosova danas je stara 20 godina, stotine hiljada aktivista, članova i simpatizera tokom 20 godina učinili su Alijansu dijelom kosovske političke istorije, pluralizma i političkog odlučivanja, ali i važnom temom u zemlji. Osporavana od svog osnivanja, AAK je u svom političkom životu učestvovala u svim procesima kroz koje je Kosovo prošlo, od proglašenja nezavisnosti do izgradnje državnog kapaciteta Kosova. Istaknuta svojom dosljednošću, AAK se čvrsto zalagala za zaštitu nacionalnih i državnih interesa Kosova, svrstavajući se u vrednosti zapadnog i sjevernog Atlantika", rekao je on.

Haradinaj se zahvalio svim pristalicama AAK na njihovom doprinosu ovoj stranci.