Zahtjev dolazi nakon odluke Ustavnog suda

Vršilac dužnosti premijera Albin Kurti, kao što je i najavio, obratio se Venecijanskoj komisiji za mišljenje u vezi sa ovlašćenjima predsjednika Kosova o predlaganju kandidata za premijera. Zahtjev za mišljenje Venecijanske komisije dolazi nakon što je Ustavni sud privremeno suspendovao primjenu dekreta predsjednika Kosova o imenovanju Avdullaha Hotija iz LDK, za mandatara nove vlade, do 29. maja, a upravo na zahtjev Samoopredjeljenja.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije premijera u ostavci, osim odluke Ustavnog suda, mišljenje Venecijanske komisije poslužilo bi jačanju demokratije i ustavnog prava.

"Takođe, procjena Komisije imala bi značajnu vrijednost ne samo za Kosovo, već i generalno za ustavnu praksu u svim državama članicama Komisije“, dodaje se u saopštenju.

Kurti dodaje da je ovo prvi put da je Kosovo poslalo zahtjev za mišljenje Venecijanskoj Komisiji, u vezi sa izvještajem ustavnih institucija i njihovim nadležnostima.

Ova stranka je još ranije saopštila da će se osim Ustavnom sudu, obratiti za mišljenje i Venecijanskoj komisiji ukoliko Hashim Thaçi  dodjeli mandat za sastavljanje vlade bilo kojoj drugoj stranci.

Službenik Ministarstva pravde: Predsjedništvo će vršiti pritisak na Ustavni sud

Dan, nakon što je Ustavni sud Kosova prihvatio zahtjev poslanika LVV i doneo privremenu mjeru kojom je suspendovano sprovođenje dekreta predsjednika Kosova, kojim je  Avdullah Hoti, imenovan za mandatara nove vlade, oglasio se Član Samoopredjeljenja (LVV) i šef kabineta Ministra pravde, Blerim Sallahu, uz ocjenu da će predsjedništvo „početi da vrši pritisak na Ustavni sud“.

Sallahu je poručio ovog jutra da je „prva bitka dobijena“ govoreći o privremenoj suspenziji primjene dekreta o imenovanju mandatara.

Sa druge strane, poručuje da sada počinje borba za povodom ustavnih vrijednosti, uz napomenu da će kosovsko predsjedništvo početi da „ucjenjuje i vrši pritisak na Ustavni sud“.

„I dok Pokret Samoopredjeljenje ima snažne argumente u vezi sa ovim pitanjem, Predsjednik kao sistem (ne kao pojedinac) ima mašineriju ucjene i pritiska,“ poručuje.

Sallahu je u svojoj objavi poručio i to da se LVV „neće skrenuti sa pravog puta ni zbog koga i ni zbog koje cijene“.

Slično, vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova, Xhelal Sveçla, takođe član LVV, izrazio je sinoć nadu da sudije Ustavnog suda „neće pasti pod pritisak predsjednika da usred igre promjene pravila“.

On je takođe optužio predsjednika i opoziciju da su dekret potpisali nakon radnog vremena dan prije praznika kako Ustavni sud ne bi mogao da razmatra zahtjev LVV.

Dekret je Thaçi potpisao u četvrtak nakon više poziva LVV da predloži sopstvenog mandatara, a na koje ova partija nije odgovorila, što je predsjednik sam protumačio kao odbijanje.