Bez poštovanja mjera socijalnog distanciranja

Dan prije stupanja na snagu strožijih mjera za ograničavanje kretanja, kako bi se spriječilo dalje širenje pandemije COVID-19, u Zavodu za zapošljavanje u Prizrenu prijavio se značajan broj građana.

Oni su se fizički prijavili za registraciju kao nezaposleni, ali bez povinovanja mjerama protiv širenja koronavirusa, javlja Koha.

Direktor Centra za zapošljavanje u Prizrenu Hajrullah Hoxha potvrdio je raspodjelu i prihvatanje zahtjeva od strane građana koji namjeravaju da se kao nezaposleni prijave za pomoć iz hitnog fiskalnog paketa Vlade Kosova.

"Prema odluci Vlade Kosova, ovo je fiskalni paket za hitne slučajeve u kojem nezaposleni i oni koji nemaju nijednog člana porodice imaju koristi. Samo za ovu kategoriju mi kao Zavod za zapošljavanje distribuiramo prijave i one se prijavljuju. Oni se mogu prijaviti i putem interneta, kroz službenu adresu Vlade Kosova, odnosno MRSS-a“, rekao je Hoxha.

Priznao je da postoje problemi sa održavanjem socijalne distance.

"Pokušavamo održavati red i društvenu distancu, ali to je nemoguće. To je veliki priliv nezaposlenih koji dolaze s aplikacijama. Obavjestili smo policiju da održava red, međutim postoje veliki problemi", dodao je.

U međuvremenu, komandir Policijske stanice u Prizrenu Qamil Kroni rekao je da je nakon prijave velike gužve policija izašla na teren.

"Rasporedili smo patrole, ali imamo i 10 statičkih tačaka koje okružuju opštinu Prizren, jer se zna da smo u karanteni", rekao je Kroni.

Gradonačelnik Prizrena, Mytaher Haskuka najavio je da se građani mogu prijaviti i u narednim danima.

"Samo tada imaju određeno vrijeme. Čak se neće stvoriti ni takve gužve, već će se pojaviti samo na rasporedu određenom pretposljednjim identifikacionim brojem lične karte", naveo je Haskuka.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja saopštilo je u utorak da aplikacija u vidu fizičkog pojavljivanja više neće biti moguća, zbog nedavnih mjera za sprečavanje COVID-19, jer ugrožava zdravlje svih strana.

Ovo ministarstvo je zatražilo od građana da se registruju putem interneta ili putem e-maila.