Sa dosadašnjih 60 na 80 eura

Od 2. februara ove godine, stanovnici Kosova koji žele da podnesu zahtjev za šengensku vizu moraće da plate 33,3% više poreza. To znači da će podnositelji zahtjeva za vize morati platiti 80 eura, a ne 60 eura.

Pored cijene promijenit će se i jedno od pravila prijave. Oni koji žele posjetiti bilo koju od zemalja šengena mogu se prijaviti za vizu 6 mjeseci ranije nego što planiraju putovati, jer trenutno se prijava može podnijeti samo 3 mjeseca ranije.

Ovu izmjenu Uredbe Viza usvojilo je Vijeće Europske unije u junu 2019. i odnosit će se na sve države članice EU-a i ostale zemlje koje su dio Schengenskog sporazuma.

Takva uredba neke su zemlje EU potvrdile da će je početi primjenjivati u istom razdoblju.

Za SchengenVisaInfo.com to su potvrdili iz Litvanije, Njemačke, Danske, Finske i Belgije, prenosi portal "Express".

Osim toga, prema ovoj novoj uredbi koja će se primjenjivati od februara ove godine, države članice bit će obavezne otvoriti centre za obradu viza u zemljama u kojima nemaju predstavnika, tako da podnositelji zahtjeva neće biti prisiljeni putovati u druge države samo da bi to primijenile.

Novi kodeks navodi i da će se o naknadi za vize razgovarati svake tri godine, hoće li cijena ostati ista ili će se promijeniti.