Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Ekrem Mustafa je najavio da su u toku pripreme i razgovori sa Turskom za povratak 100 lica sa Kosova iz Sirije, preneo je Indeksonline.

Mustafa je, za Radio Slobodna Evropa, rekao da su u toku provjere da li se na tlu Turske nalaze osobe sa Kosova koja su bila u logorima u Siriji.

U aprilu ove godine, na Kosovo se vratilo 110 lica, uključujući četvericu boraca koji su bili dio terorističkih organizacija u Siriji, 32 žene i 74 djece.

Prema Mustafinim riječima MUP raspolaže informacijama o ljudima u Siriji koji očekuju povratak na Kosovo.

Osvrćući se na povratak u aprilu mjesecu Mustafa je dodao da u “drugom kontingentu ima više ljudi koji su učestvovali u ratu”, ali da još uvijek ima više djece i žena.

Povratak 110 lica na Kosovo iz Sirije u aprilu mjesecu izvršen je u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se.

Vlasti Kosova, će i ovu operaciju, o kojoj Mustafa nije želeo da iznosi detalje  izvesti u partnerstvu sa SAD-om.

"Preuzimamo odgovornost za integraciju, transfer, zadržavanje u roku od 72 sata i premještanje lica u mjesta njihovih prebivališta”, rekao je Mustafa.

On je dodao da će licima koja nemaju stalno prebivalište biti organizovan stalni boravak iz fonda koji je namjenjen samo za tu svrhu.

Eksperti za bezbjednost na Kosovu upozoravaju da iz bezbjedonosnih razloga, svako vraćeno lice iz Sirije treba provjeriti, posebno one za koje se sumnja da su bili pripadnici terorističkih organizacija.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline.net