U skladu sa standardima EU

Očekuje se da će Termoelektrana "Kosovo B" do 2021. godine funkcionisati u skladu sa standardima EU. Kako prenosi KTV u Kosovsku elektro korporaciju (KEK) će biti uloženo 76 miliona eura.

Investiraće se u zamjenu elektrofiltera. Ovaj projekat, koji se finansira iz IPA sredstava, u završnoj je fazi administrativnog dijela.

Direktor Termoelektrane "Kosovo B" Luigj Imeri rekao je da je ovaj projekat veoma važan kako za stanovnike, tako i za samu korporaciju.

"Prema našim prognozama, ovaj projekat će početi za šest mjeseci, ako sve bude u redu. Završetak projekta je u dvije faze, prva je u jedinici B1, završava se oko 15. decembra 2020., a druga je u jedinici B2, koja će biti završena 2021. Ovaj projekat je veoma važan za zemlju, prije svega zbog stanovništva koje ovdje živi, ali i samog KEK-a. Ova elektrana će nakon realizacije ovog projekta raditi po standardima EU", rekao je Imeri.

Portparol KEK Skender Bucolli izjavio je da KEK kao preduzeće od posebnog značaja za Kosovo je posvećeno zaštiti životne sredine.

Ulaganja u KEK su takođe pozdravili stanovnici sela Hade, koji žive u neposrednoj blizini KEK.

Do sada je KEK uložio oko 60 miliona eura, tokom proteklih deset godina, u projekte unaprijeđenja životne sredine.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore