Nakon izvjestaja iz Švicarske

Glavni tužilac Kosova, Aleksander Lumezi odlučio je da slučaj smrti Astrita Deharija, aktiviste pokreta Samoopredjeljenje (LVV), prebaci iz nadležnosti Osnovnog tužilaštva u Prizrenu u Specijalno kosovsko tužilaštvo. Ova vijest dolazi nakon objavljivanja specijalističkog izveštaja švicarskog Forenzičkog instituta u Lozani u kojem je navedeno da u slučaju smrti Deharija, koji je 5. novembra 2016. preminuo u sobi pritvorske jedinice zatvora u Prizrenu, ne treba isključiti umješanost treće osobe.

Razlog za prebacivanje ovog slučaja u nadležnost specijalnog tužilaštva je izbegavanje sumnje u mogućnost kršenja načela nepristrasnosti, navodi se u saopštenju za medije kancelarije glavnog kosovskog tužioca.
Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva, kako je navedeno, vodiće slučaj, a pomoć će mu pružiti i i drugi specijalni tužioci.
Jedan od njih je i Syl Hoxha, tadašnji glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Prizrenu, koji je nakon dvonedjeljne istrage, Deharijevu smrt proglasio samoubistvom.
Po objavljivanju izveštaja, sam Hoxha zapao je u žižu interesovanja kosovskih medija, ali je za većinu odbio da komentariše izveštaj, naglašavajući da on nije bio predmetni tužilac u slučaju, već da je samo kao glavni tužilac saopštio nalaze ljekara.