U svim opštinama na Kosovu

Prikupljanje potpisa za peticiju kojom će se od kosovskih institucija tražiti sprečavanje daljeg ugrožavanja životne sredine izgradnjom hidrocentrala i minihidrocentrala, otpočelo je juče širom Kosova. U naredne dve nedelje, potpise u četiri opštine na Severu Kosova prikupljaće nevladina organizacija AKTIV.

"Mi smo prihvatili da se priključimo ovoj akciji prikupljanja potpisa protiv izgradnje, odnosno privremene suspenzije izgradnje mini hidrocentrala na oba rečna toka, pogotovu u zaštićenim zonama. Od sutra ujutru krećemo sa tom kampanjom prikupljanja potpisa u sve četiri opštine na Severu Kosova, i one su pre svega namenjene široj inicijativi koja treba da dovede do toga da se prikupljanjem minumuma od 10.000 potpisa zakonski reguliše bilo koja dalja gradnja”, kazao je izvršni direktor AKTIV-a, Miodrag Milićević.
Pored opština na Severu, potpise će i u sedam drugih opština širom Kosova prikupljati: Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS), Kosovski demokratski institut (KDI), Kosovski zagovarački i razvojni centar (КADC) ali i druge organizacije. 
U Štrpcu, regionu koji je u najvećoj meri pogođen izgradnom MHE, potpise će prikupljati Inicijativa za progres (INPO).
Sa problemom izgradnje mini hidroelektrane meštani opštine Štrpce bore se od 2015. godine kada su počeli radovi u selu Donja Bitinja. U toj opštini kompanija Matkos grup počela je izgradnju pet mini hidro elektrana, pored radova u Donjoj Bitinji i na lokaciji Obereke, nedavno su otpočeli radovi i unutar Nacionalnog parka Šar planine.
Od nedavno sa istim problemom se suočavaju i građani u regionu Peći i Dečana.