Protiv ideje o podeli

Međunarodna zajednica ne štiti interese Kosova, a svaki dogovor između Srbije i Kosova smatraće legitimnim, rekao je sinoć u emisiji Pressing na T7 kosovski premijer u ostavci, Ramush Haradinaj, prenosi Gazeta Express. On je iznova upozorio protiv ideje o podeli Kosova i pozvao novu vladu da ne posustaje pred međunarodnom zajednicom kada je ukidanje taksi u pitanju.

O tužbi: Edi Rama je moj brat

Haradinaj je govorio i o nedavno najavljenoj tužbi premijera Albanije, Edija Rame, protiv Haradinaja, a zbog klevete da su Thaçi, Rama i Vučić planirali da podele 10 milijardi eura kroz projekat podele Kosova.
"Ta vrednost nalazi se u Trepčinom rudniku, a onaj koji bi predao Trepču Srbiji, dobio bi beneficije", objasnio je Haradinaj kako bi ta razmena funkcionisala.
"Preko 10 milijardi štete bi bilo naneto Kosovu u vidu rezervi i minerala Trepče“, objasnio je Haradinaj zašto se protivio ideji podele.
"Učestvovao je u projektu podele. To odvajanje bi bilo štetno za našu državnost. Nakon što se načne Kosovo od 17. februara nema više povratka nazad“, kazao je on.
Ipak, kako navodi, on u Ediju Rami, ali i Albancu i Albanki vidi "braću i sestre“.
"Edi Rama je moj brat. Imam braću i sestre u svim Albancima. Ali sam protiv podele", rekao je Haradinaj u Pressingu na T7.

Međunarodna zajednica ne štiti prava Kosova

Haradinaj je izrazio i nezadovoljstvo stavom međunarodne zajednice prema Kosovu, tvrdeći da oni nemaju u vidu pravo Kosova i da će bilo koji dogovor između Kosova i Srbije smatrati legitimnim.
"Međunarodni predstavnici se vode interesom. Oni ne znaju šta je i koliko naše pravo. Kada Kosovo počne da posustaje, međunarodna zajednica će to doživeti kao nešto legitimno“, rekao je Haradinaj ponovo dodajući da samo insistiranje na taksama pokazuje čvrst stav protiv promene granica, ali i to da Kosovo donosi sopstvene odluke.
"Sve što sam radio od kad sam imao prvi sastanak sa Mogerini, uklanjanje diskusije o podeli Kosova sa pregovaračkog stola, vojsku, takse, sa svim tim sam povratio suverenitet i donošenje odluka Kosovu“, rekao je on.

Liberalizacija u decembru

Odlazeći kosovski premijer i dalje je optimističan kada je mogućnost vizne liberalizacije za Kosovo u pitanju. Sinoć je izjavio da je tako nešto moguće i pre formiranja nove vlade na Kosovu.
"Vize mogu biti ukinute i pre formiranja nove vlade, a Francuska nije protiv vizne liberalizacije“, tvrdi Haradinaj.
Francuska se po pitanju liberalizacije za Kosovo poslednji put zvanično izjasnila maja ove godine kada su iz Ministarstva evropskih i inostranih poslova Francuske naveli da smatraju da Kosovo nije ispunilo uslove za liberalizaciju, zatraživši da Kosovo nastavi reforme koje bi proizvele opipljive efekte na vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala.
Prema tvrdnjama premijera Albanije, Edija Rame, Haradinaj je bio u prilici da obezbedi podršku Francuske za viznu liberalizaciju tokom samita u Berlinu aprila ove godine, ali je on to odbio jer je uslov bio ukidanje taksi i nastavak dijaloga.
"Danas je svom narodu mogao da da viznu liberalizaciju, zato što je Makron u Berlinu pred mojim očima, u prisustvu Merkel, Thaçija, Vučića, Brnabić eksplicitno rekao, ‘Ramuše daj nam četiri meseca da se ja i Merkel uključimo u dijalog i suspenduj taksu’, niko mu nije rekao da ukine, ‘Srbija da prestane sa povlačenjima priznanja i nakon četiri meseca, iako se i ništa ne desi za četiri meseca, ja ću povući veto i Kosovo će dobiti viznu liberalizaciju’. Ja sam mu rekao da prihvati“, otkrio je nedavno Rama.