Sud intenzivirao svoj rad

Dok iz ORV OVK nastavljaju da najavljuju pristizanje novih poziva iz Specijalnog tužilaštva, stručnjaci za pravosuđe s druge strane kažu da pozvani od strane Specijalnog tužilaštva mogu biti i lideri sa Kosova koji su bili na ključnim položajima u Oslobodilačkoj vojsci Kosova, piše Zeri.

Govoreći o dosadašnjem radu Specijalnog suda, Gëzim Shala iz Kosovskog instituta za pravdu (KLI) rekao je za Zeri da je ovaj sud intenzivirao svoj rad u cilju pružanja jasne slike o funkcionisanju OVK.

Ipak, prema njegovim riječima, na osnovu dosadašnjeg broja poziva na razgovor ne može se procjeniti  broj optužnica koje će biti podignute.

"Kao što se vidi, Specijalni sud već radi intenzivno na tome kako bi pružio jasnu sliku kako je funkcionisala Oslobodilačka vojska Kosova. Zbog toga je veliki broj osoba pozvan u svojstvu svjedoka. Intervjuisanje ovih pojedinaca omogućiće Specijalnom sudu da se upozna sa situacijom tokom nedavnog rata na Kosovu. Ovakav pristup Specijalnog suda ima za cilj da optužnice učini što profesionalnijim, dok broj svjedoka ne prejudicira broj optužnica koje će biti podignute", rekao je Shala za Zeri.

Iz toga slijedi, prema njegovim riječima, da Specijalni sud može da pozove i državne lidere koji su bili na ključnim pozicijama u OVK.

"U zavisnosti od rezultata istrage i procjene koju Specijalni sud donosi u predmetu, oni imaju zakonsko ovlašćenje da pozovu bilo koju osobu, ne isključujući u ovom slučaju državne čelnike koji su bili na ključnim pozicijama u Oslobodilačkoj vojsci Kosova", dodao je.

Izvor: Kosovo Online/Zeri