Univerzitetima i privatnim fakultetima na Kosovu nedostaje akademsko osoblje i po broju i po kvalitetu, kažu predstavnici organizacija koje se bave stručnošću u obrazovanju, prenosi Lajmi.

Podaci Agencije za statistiku Kosova za 2018/2019. pokazuju da je broj akademskog i administrativnog osoblja na javnim univerzitetima na Kosovu oko 2.300, dok je broj studenata preko 68.000.

Prema istim podacima, na 14 privatnih fakulteta na Kosovu, broj osoblja bio je 2.339, a nedostaju podaci za još devet privatnih fakulteta. Broj studenata na privatnim fakultetima je oko 36.000.

Stručnjak za oblast obrazovanja Dukagjin Pupovci kaže za Radio Slobodna Evropa, da nedostaje kadar kako na javnim tako i na privatnim univerzitetima.

"Ako pogledate odnos učenika i predavača prije dvije godine, Univerzitet u Prištini imao je jednog predavača na 53 studenta, što ukazuje da je broj nastavnika nedovoljan. Sada se ova situacija možda promjenila na bolje, ali nije mogla mnogo da se promjeni“, kaže Pupovci.

Rinor Kehaja, direktor Instituta EdGuard za studije obrazovanja, kaže za Radio Slobodna Evropa da nedostaje kvaliteta u nastavi.

„Nedostatak kadrova na Kosovu se više ogleda u kvalitetu nego u pukoj sertifikaciji. Mnogi univerziteti donekle ispunjavaju kriterijume tri doktorata, ali ono što je diskutabilno je kvalitet nastave. Tržište rada pokazuje da univerzitetsko obrazovanje ne priprema studente za posao“, kaže Kehaja.

Istvovremeno, stručnjak za obrazovanje Dukagjin Pupovci dodaje da je najveći problem u sistemu visokog obrazovanja struktura akademskog osoblja. Prema njegovim riječima, oko 60 odsto studenata na Kosovu studira društvene i humanističke nauke, što znači da im ne treba laboratorijska oprema već samo kvalitetne knjige i nastava.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi