Zajednički vladini odbori

Kandidat za budućeg predsjednika Vlade Kosova i lider Pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti najavio je zajedničke vladine odbore sa Albanijom za spoljnju politiku, prirodne resurse, odbranu i bezbjednost.

Kurti je, prema pisanju Gazete Express, govorio o novim odnosima između Kosova i Albanije, u smislu da 50 potpisanih sporazuma između dvije države neće ostati na papiru, već će biti sprovedeno u najkraćem mogućem roku.

Kurti je rekao da će sa Albanijom biti angažovani zajednički registar preduzeća, zajednički civilni registar, jedinstveni carinski sistem, integrisani elektroenergetski sistem i zajedničko tržište.

Pobjeda Pokreta Samopredjeljenje daje smisao historijskim naporima Albanaca za dostojanstvenu politiku jednakosti i to Albanci osjećaju gdje god da se nalaze, navodi se u saopštenju Pokreta Samoopredjeljenje.

Kurti je ove komentare izrekao tokom sastanka sa predsjednikom Stranke pravde, integracije i jedinstva u Albaniji Shpetimom Idrizijem.

Prema saopštenju Pokreta Samoopredjeljenje, Idrizi je čestitao Kurtiju na izbornom rezultatu i za organizovanje predizborne kampanje.

Takođe je pozdravio veliki odziv građana na ovim izborima.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express