U mnogim opštinama građani su podržali opoziciju

Vanredni parlamentarni izbori 6. oktobra, pored rušenja vlade na centralnom nivou, izazvali su potres i na lokalnom nivou. U mnogim opštinama građani su podržali opoziciju i opozicione stranke su pobjedile.

Pokret Samoopredjeljenje, za koji se očekuje da će voditi novu Vladu Kosova nakon potvrđivanja konačnih rezultata, postigao je uspjeh u velikim i malim opštinama na Kosovu, prenosi Kallxo.

Samoopredjeljenje je izašlo kao pobjednik u devet opština. Bolji uspjeh, bar prema broju opština, bilježi Srpska lista koja je kao pobjednik izašla u svih deset kosovskih opština u kojima su Srbi većina.

Pokret Samoopredjeljenje uspio je da dobije većinu glasova čak i u velikim opštinama kao što je opština Priština sa 37.387 glasova, u Prizrenu sa 16.926, Uroševcu 17.221 Gnjilanu sa 17.864 glasa.

Pokret Samoopredjeljenje je na prvom mjestu čak i u manjim opštinama poput opština: Vučitrn, Kamenica, Kačanik i Elez Han.

Dečane, Đakovica i Klina, prema preliminarnim rezultatima izbora, ne mijenjaju Alijansu za budućnost Kosova.

Sa sto odsto prebrojanih glasova, predizborna koalicija Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija dobili su većinu glasova u opštini Dečane.

Preliminarnim rezultatima CIK-a i u opštini Đakovica, koalicija AAK-SDP dobila je većinu glasova.

I građani Kline, na vanrednim parlamentarnim izborima, dali su najviše glasova ovoj koaliciji.

Opština Drenas ostala je vjerna Demokratskoj partiji Kosova, dok su građani Dragaša gdje je na vlasti PDK 6. oktobra glasali za Demokratski savez Kosova.

Istok, Kosovo Polje, Lipljan i Peć nisu napustili LDK i prema preliminarnim rezultatima ova stranka je bila najuspješnija u ovim opštinama.

Priština, Uroševac, Gnjilane, Kamenica i Kačanik glasali su u najvećem broju za Pokret Samoopredjeljenje.

Konačni rezultati, vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu održanih 6. oktobra, biće utvrđeni nakon prebrojavanja uslovnih i glasova pristiglih poštom.

Izvor: Kosovo Online/Kallxo