Menadžerka projekta za dijalog između Kosova i Srbije u KDI

Imenovanje američkog ambasadora u Njemačkoj Richarda Grenella kao specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije ukazuje na dodatnu posvećenost Trumpove administracije ovom procesu, izjavila je menadžerka projekta za dijalog između Kosova i Srbije u Demokratskom institutu Kosova Jeta Krasniqi.

Prema njenim riječima Grenell će pokušati da što prije vrati strane za pregovarački sto, ulažući svoju političku snagu u postizanje konačnog sporazuma.

Krasniqi je u intervjuu za list "Epoka e re", navela da sada ostaje kosovskoj strani u dijalogu sa Srbijom da izgradi jasnu i jedinstvenu poziciju.

"Na kosovskoj strani je da izgradi jasan i jedinstven stav i pretvori ovu američku podršku u odbranu svojih interesa. Jasno je da Kosovo iz sporazuma sa Srbijom mora izaći još jača država na međunarodnoj sceni i više se konsolidovati. Ali da bi se postigli ovi ciljevi, kosovska strana mora biti dobro pripremljena, jasna u svojim zahtevima i jedinstvena", rekla je Krasniqi i dodala da nova vlada mora da izgradi potreban nacionalni konsenzus o tom pitanju.

Prema njenim riječima "od ključnog značaja je da nova vlada izgradi neophodni politički konsenzus da se taj proces pomjeri naprijed, zauzme jedinstveni stav koji će garantovati očuvanje državnog interesa Kosova za pregovaračkim stolom i izgradi jasnu državnu strategiju Kosova u vezi sa ovim procesom".

Izvor: Kosovo Online/RTK2