Budući premijer Kosova

Kandidat za kosovskog premijera i lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti izjavio je da će buduća Vlada Kosova imati 12 ministarstava i 26 zamjenika ministara.

"Dogovorili smo se da smanjimo broj ministarstva sa 21 koliko je bilo u prošloj lošoj vladi, na 12. Međutim neće biti više od jedne trećine zamjenika ministara u odnosu na broj njih u prethodnoj dvogodišnjoj vladavini, dakle neće ih biti oko 80, već trećina onoga što smo imali. Takođe smo se složili da će 30 odsto ministara i zamjenika ministara biti žene u okviru naših napora za rodnu ravnopravnost", rekao je Kurti, komentarišući sastanak sa Vjosom Osmani i Isom Mustafom.
Kurti je, prenosi Gazeta Blic odlučio da potpuno mijenja pristup Vladi Kosova u odnosu na Ramusha Haradinaja, Fatmira Limaja, Kadrija Veselija i Behgjeta Pacollija kada je u pitanju broj ministara i zamjenika ministara.
Uprkos protivljenju ideji razmjene teritorija, Kurti kaže da će voditi dijalog sa Srbijom uz posredovanje EU, ali dodaje da će i buduća Kosovska opozicija biti dio pregovaračkog tima.
“Sa mnom kao premijerom zemlje tokom prve nedjelje počećemo dijalog sa kosovskim Srbima odozdo nagore, za razvoj, za socijalnu integraciju, to je nešto što nijedan premijer nije pokušao da uradi”, kaže Kurti.