Izborni proces prošao bez većih grešaka

Izborni proces je, prema izjavama Centralne izborne komisije (CIK), prošao bez većih grešaka, ali su određene greške ipak nastale po zatvaranju biračkih mjesta, prenosi portal Indeksonline.

Obrazac za upis rezultata političkih stranaka, koji je CIK distribuirala, imao je određene tehničke greške zbog kojih su opštinske izborne komisije imale problem u dobijanju tačnih rezultata.

Kako se ističe, na glasačkom listiću nedostaj kvadratići na mjestu u koje je trebalo da budu upisani podaci za „prvi politički subjekt“ na glasačkom listiću pod brojem 111. Egipatska liberalna stranka. Zato su, kako je navedeno, rezultati unošeni redom i svaka stranka je bila pomjerena za jedno mjesto, što je izazvalo haos u sakupljanju tačnog rezultata



Zbog toga se desilo, kako naglašava Indeksonline, da su Srpskoj listi u Vučitrnu upisani svi rezultati koje je osvojio Demokratski savez Kosova (LDK) dok je sam LDK - ostao bez glasova, jer su njima upisani rezultati Stranke za Goru.

Tako je na biračkom mjestu u opštini Drenas Egipatska liberalna stranka dobila 180 glasova, ili 75 odsto od broja upisanih birača na tom biračkom mjestu, dok LDK nije dobila nijedan glas. To je očigledno greška, kako navodi portal, "jer nijedna egipatska zajednica ne živi u toj opštini i nemoguće je da LDK u toj opštini ne dobije ni jedan glas".



Na jednom biračkom mjestu u Klini su glasovi Alijanse za budućnost Kosova (AAK) preneti koaliciji Sloboda, ukupno 67 glasova, dok je AAK - ostao bez ijednog glasa.

Na drugom biračkom mjestu u Klini izgleda da je ponovo  oštećena AAK, jer su glasovi za tu stranku upisani Novoj demokratskoj stranci. Ta stranka je, tako, dobila 39 glasova, dok je AAK nije dobio ni jedan glas.

Zbog takvih nepravilnosti tri političke stranke - Demokratska stranka Kosova, Demokratski savez Kosova i Socijaldemokratska inicijativa - zatražile su ponovno prebrojavanje svih glasova.

Sumnje koje su stvorili neregularni obrasci i način na koji se glasački listići obrađuju ostavlja prostor za ponovno prebrojavanje.

Izvor: Kosovo Online