I nakon upozorenja Zapada

Na listi kandidata za poslanike koju je objavila koalicija Alijanse za budćnost Kosova (AAK) i Socijaldemokratske stranke (SDP) nalaze se ljudi koji imaju problem sa zakonom, otrkiva portal Lajmi.net, uz podsjećanje da su ambasadori vodećih zemalja Zapada više puta javno pozvali da sve osobe sa optužnica ili koje su imale problem sa zakonom, ne smeju biti kandidati na izborima 6. oktobra.

Kako se navodi, stanka Ramusha Haradinaja „jedna je od prvih koja se oglušila o pozive zapadnih ambasada i civilnog društva“, jer se na njenom spisku kandidata nalaze četiri osobe za kojima su raspisane optužnice povodom raznih afera u vezi sa korupcijom.

Pal Lekaj, Shkumbin Demalaj, Fatmir Shurdaj i Ilir Baldedaj nalaze se na izbornoj listi iako su protiv njih podignute optužnice, podsjeća ovaj portal. Uz to, kako se dodaje, zbog afere ’lažni veterani’ optužnica je podignuta i protiv bivšeg ministra odbrane Rustema Berishe, koji se takođe nalazi na listi kandidata za poslanike.

Optužnica protiv Ilira Baldedaja, koji se na listi za poslanike nalazi pod brojem 88 ispred koalicije AAK-SDP, podignuta je zbog sumnje da je zloupotrebio 19.000 eura dok je obavljao dužnost direktora javne uprave u Opštini Prizren.

Dalje se navodi da se bivši poslanik PDK Fatmir Shurdhaj, koji se nedavno pridružio partiji AAK, nalazi na optužnici Specijalnog tužilaštva Kosova zbog afere prisluškivanja u slučaju ’Chiefs Folder’.

Protiv Pala Lekaja, ministra za infrastrukturu u ostavci, pokrenuta je istraga jer je osumnjičen za zloupotrebu 53 miliona eura prilikom izgradnje autoputa ’Arben Xhaferi’. Optužnica protiv Lekaja podignuta je još 2018. dok se nalazio na mjestu gradonačelnika Đakovice. Prema pisanju portala Lajmi.net, Lekaj se tereti da je sa nekolicinom opštinskih funkcionera u Đakovici zloupotrebio službeni položaj prilikom dodjele subvencija, čime su prekršili Zakon o upravljanju javnim finansijama.

Bivši poslanici Skupštine Kosova, Shkumbin Demalaj i Milaim Zeka suočiće se sa novim optužnicama. Demalaj zbog krivičnog djela prijetnje upućene specijalnom tužiocu Elezu Blakaju i govoru mržnje upućenom tužiocu Afrimu Shefkiu.

Prema navodima portala Lajmi.net, prethodno je protiv Demalaja podignuta optužnica zbog afere veterana OVK zbog čega se on tereti za zloupotrebu službenog položaja, dok se bivši novinar i Demalajev skupštinski kolega Milaim Zeka tereti za prevaru sa njemačkim vizama.

Takođe je i protiv bivšeg ministra odbrane Rustema Berishe pokrenut postupak zbog slučaja poznatog kao "lažni veterani". Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv lažnih veterana prošle godine a na njoj se nalaze Agim Çeku, Nuredin Lushtaku, Shkumbin Demalaj, Shukri Buja, Rustem Berisha, Faik Fazliu, Smail Elezaj, Fadil Shurdhaj, Xhavit Jashari i drugi.

Kako se navodi utvrđeno je da je protivpravnim isplatama na ime ratnih veterana OVK kosovski budžet oštećen za više od 68 miliona eura. Lajmi.net na kraju podsjeća da se na listi AAK-PSD nalazi 110 kandidata za poslanike za predstojeće vanredne parlamentarne izbore na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online