U oba slučaja zatvorenici su se obesili

Dva slučaja samoubistva dogodila su se za manje od mjesec dana u kosovskim zatvorima, a prema izvještajima Kosovske popravne službe u oba slučaja zatvorenici su se obesili, prenosi Gazeta express.

Kazneno-popravna služba Kosova saopštila je da su policija i Tužilaštvo sproveli istrage u posljednja dva slučaja, ali se dodaje i da ni u jednom slučaju istražni organi nisu doneli zaključke o okolnostima samoubistava.

Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda na Kosovu, nastojeći da ove slučajeve riješi došao do zaključka da se slučajevi smrti ili samoubistava u kosovskim zatvorima ne odnose na uslove ili usluge koje im se nude.

Izvršni direktor CDHRF-a, Bexhet Shala, koje nadgleda sistem popravnih službi i bavi se zaštitom prava zatvorenika, naglašava da čestu smrt u zatvorima treba videti kao razlog za zabrinutost.

"Nije da izvrše samoubistvo zbog teških uslova u zatvoru ili da su izloženi nasilju ili zato što im je uskraćena medicinska pomoć, ali moramo imati na umu da bolesnici koji su bili u zatvoru idu u zatvor. Čak i kad ste na slobodi, ako ste bolesni, onda ste bolesni“.

„Okolina se potpuno mijenja, to je potpuno drugačija situacija i to mijenja njihovu situaciju. Međutim, Kazneno-popravna služba Kosova mora da sjedne i uradi analizu i nađe prijedlog kako bi u budućim slučajevima preduzela preventivne mjere“, naglasio je Shala.
Kaže da postoje zatvorenici koji imaju ozbiljne bolesti ili im se to desi dok su na izdržavanju kazne.

„Postoje slučajevi kada su počinili samoubistvo, ali postoje i slučajevi kada su umrli od raznih neizliječivih bolesti", kazao je i dodao da u slučajevima kada ljekari imaju dokaze da neko pati od teške bolesti koja je dostigla fazu neizliječivosti, ne bi trebalo da i dalje bude u zatvoru.

Vlasti koje vode Kazneno-popravnu službu Kosova kažu da su uslovi u zatvorima napredovali što se tiče poštovanja prava zatvorenika i infrastrukture.

Generalni direktor Kazneno-popravne službe, Nehat Thaçi, rekao je da se fenomen samoubistava u kosovskom društvu ogleda i u zatvorima.

Thaçi ističe da taj fenomen unosi veliku zabrinutost u Popravnu službu.

„Radimo konkretno, ali nažalost nisu se pokazali pozitivni rezultati. U bliskoj budućnosti ćemo preispitati različite strategije i videti koje su najbolje prakse za spriječavanje tog fenomena“, rekao je Thaçi.

Rekao je da će pored poboljšanja uslova u zatvorima, relevantne institucije sagledati i načine modernizacije evropskih zatvora kako bi se spriječile negativne pojave.

"Pokušaćemo da vidimo modele, koji modeli i modaliteti su dali najbolje rezultate i tada ćemo ih primjeniti", rekao je Thaçi.

Izvor: Kosovo Online