Ukidanje

Većina stranaka je za uspostavljanje recipročnih mjera prema Srbiji...

Jedan od glavnih izazova za političke stranke koje će poslije 6. oktobra formirati novu vladu Kosova bit će pitanje da li će ukinuti ili nastaviti provoditi mjere prethodne vlade koje se odnose na takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.
Političke stranke kosovskih Albanaca "čak ni deklarativno" ne pominju da će suspendirati odluku prethodne vlade o uvođenju taksi, a većina njih naglašava da je za "uspostavljanje recipročnih mjera prema Srbiji", piše Radio Slobodna Evropa.
"Odluka o taksama i dalje će ostati na snazi ukoliko Demokratska partija Kosova poslije izbora dobije mandat za formiranje vlade", kaže potpredsjednik ove stranke Enver Hoxhaj.
Insistira na tome da odluka o taksama treba ostati na snazi sve dok Srbija "ne prekine svoju agresivnu kampanju protiv Kosova".

'Neophodne, ali nisu dovoljne'

"Princip koji treba slijediti odnos Kosova prema Srbiji u budućnosti bit će princip reciprociteta", ističe on.
Glasnogovornik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Besian Mustafa dijeli to mišljenje i također se zalaže za "recipročne mjere prema Srbiji" i da se taksa može ukinuti samo pod tim uslovima.
Iz Pokreta Samoopredjeljenje kažu da "ne samo što recipročne mjere neće biti ukinute, već će biti primijenjen cjelovit komercijalni, ekonomski i politički reciprocitet prema Srbiji".
"Takse su nešto, ali nisu sve. Takse su neophodne, ali nisu dovoljne da bi se Kosovo u odnosu na Srbiju ponašalo s integritetom države i imalo recipročni odnos", kaže Rexhep Selimi, član rukovodstva Samoopredjeljenja, prenosi Kosovo online.
Stranka premijera u ostavci Ramusha Haradinaja, Alijansa za budućnost Kosova, i u novom mandatu, ukoliko ga bude osvojila, neće mijenjati odluku o taksama koju je uveo Haradinaj.

'Dok Srbija ne prizna Kosovo'

Potpredsjednik ove stranke Ahmet Isufi rekao je da će "čak i u eventualnu koaliciju poslije vanrednih izbora" ući samo s onim stankama koje podržavaju odluku o taksama od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.
Isufi je ponovio stav Haradinaja da "takse neće biti ukinute sve dok Srbija ne prizna Kosovo".
"Na kraju krajeva, Kosovo ima pravo braniti svoje tržište i vlastite interese, a da Srbiji ni na koji način ne dozvoli da se kroz eksploataciju kosovskog tržišta naoružava i lobira protiv Kosova", rekao je Isufi za Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku.
Vlada Kosova, koja je sada u ostavci, odlučila je 21. novembra prošle godine na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine uvesti takse od 100 posto, kao mjeru odmazde nakon sprečavanja Kosova da se priključi Interpolu.