Kolona duga i do 3.5 km

Tokom trajanja ljetnje sezone sve su učestalije gužve na graničnim prijelazima. Na najposećenijem prijelazu – Merdare, po podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, danas se bilježe skoro šestočasovna čekanja. Za ovo, po navodima predstavnika ovog ministarstva, "kriva je Srbija". Sa druge strane, gužve su i na sjeveru Kosova.

Svi putnici koji su se uputili ka Srbiji preko prelaza Merdare, po podacima Ministarstva unutrašnjih poslova čekaće između 320 i 340 minuta u koloni dugoj i do 3.5 km.
Za ulazak na Kosovo na istom prelazu čeka se od 40 do 50 minuta.
Duža zadržavanja bilježe se i na prelazu Jarinje, gdje putnici, koji ulaze na Kosovo čekaju do četrdeset minuta, dok se za izlazak čeka i do dva sata.
Na ovom prelazu su kolone duge i do 500 metara, a manje od 50 metara na ulazu na Kosovo.
Duža čekanja zabilježena su i na prelazu Mutivode gdje se za izlazak čeka i do sat vremena.
Po podacima MUP-a na ostalim prijelazima nema većih gužvi.
U jeku ljetnjih gužvi, kosovski MUP doneo je odluku da se na prelazima više ne prihvataju pasoši izdati osobama u gradovima Srbije. Ova odluka je, po navodima ovog ministarstva zasnovana na Sporazumu o slobodi kretanja koji je postignut 2011. Punoljetne osobe prijelaze sa Kosovom sada mogu preći samo sa srpskim ličnim kartama, dok je za maloljetne osobe potrebno priložiti izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom.