Potraga za turističkim destinacijama

S obzirom da sezona godišnjih odmora uskoro počinje, mnogi su u potrazi za povoljnim turističkim destinacijama, neki su o tome razmišljali mnogo ranije i ljetovanje počeli uplaćivati još prošle godine, dok se drugi ipak odlučuju da ljetuju preko sopstvenog aranžmana.

Potražnja za turističkim aranžmanima je svakim danom sve veća, a First minute ponude mogu biti itekako korisne, s obzirom na to da su tada najpovoljnije. Iako se mnogi odlučuju da ljetuju u sopstvenom aranžmanu, oni sa dubljim džepom organizaciju odmora prepuštaju turističkim agencijama.

"Uvijek putujemo preko sopstvenog aranžmana, tako idemo svake godine, vjerovatno je to iz navike. Da li pratite ponude agencija Frst Minute?Ne".

"Moja djeca idu preko agencija, obično zakažu unaprijed, u zimskom periodu. Lijepo se provedu, a i cijene su dobre. Prolaze jeftinije jer uplaćuju ranije, pogodnosti su te da može da se plaća u ratama".

"Na ljetovanje idem vrlo rijetko i preko sopstvenog aranžmana. Da li pratite Frist minute ponude? Nisu mi nešto interesantne, ne vjerujem u njih, mada imala sam prilike da vidim i dobre ponude koje drugi koriste.To je nešto tipa septembar, a u jeku sezone još nisam imala prilike da vidim nešto što bi odgovaralo našem džepu", kažu građani.

Građani Kosova destinaciju za ljetovanje najčešće biraju u zavisnosti od cijene. Zbog najpovoljnih ponuda, ove godine najčešći izbor je Turska, poručuju iz turističke agencije u Prištini.

"Naša agencija ima razlicite ponude za ovu godinu. Inače za ljetovanje u Turskoj ima puno zainteresovanih putnika, a usluge su: Ultra All Inclusive, Al Inclusive, sve zavisi od onoga sto naši klijenti odaberu. Imamo i ponude za Grčku, takođe i za Egipat dva puta nedjeljno. Imamo i ponudu za Maldive, ali ne u ljetnjoj sezoni, ovu ponudu pružamo od septembra do aprila. Mogu vam reći da je ove godine Turska najpovoljnija sa ponudama, ali ima potražnje i za Maldive, za Dubai, čak i za američko primorje. Iako je to dosta tesko organizovati sa Kosova pokušavamo da se putnicima omogućimo i te destinacije", rekla je Blerina Shaqiri, agent prodaje u turističkoj agenciji.

Ponuda turističkih agencija je ove godine raznovrsna, a pogodnost predstavljaju popusti i mogućnost otplate na više rata.

"Postoje pogodnosti za sve putnike, 30% aranžmana se mora uplatiti u trenutku kada se rezerviše određena destinacija, ostala suma se uplaćuje 3 nedjelje prije polaska. Do 30. aprila je moglo da se rezerviše sa 50% sniženja. Oni koji budu rezervisali do 30. maja dobiće sniženje od 30%. Postoji i pogodnost plaćanja u više mjesečnih rata", ističe Shaqiri.

Svi priželjkuju najbolji odmor, na koji će potrošiti najmanje novca. Stručnjaci savjetuju da vam, ukoliko odlučite da ljetovanje organizujete preko agencija, rani buking može uštedeti i do 40 posto finasijskih sredstava.

Maja Denić, RTK2