Različita mišljenja analitičara

Danas su se u Prištini sastali kosovski lideri i članovi pregovaračkog tima. Predsjednik Skupštine Kadri Veseli je kazao da je ovaj sastanak bio konstruktivan i da će biti osigurana stalna koordinacija. Veseli ističe i da Kosovo ima svoju platformu za dijalog, ali i da je pored visoke posvećenosti EU, u proces dijaloga neophodno uključivanje SAD. Na pitanje da li kraj godine može doneti konačni sporazum između Beograda i Prištine, poznavaoci političkih prilika na Kosovu imaju različite odgovore.

Samit u Berlinu, koji je održan početkom nedjelje, predstvlja dobru vijest zaključuje šef parlamenta Kadri Veseli.

"Mi imamo mandat pred našim građanima, našom državom, našim integritetom i suverenitetom i Ustavom Kosova. To je naš stav. Zahvaljujemo EU za ozbiljno angažovanje u ovom procesu. Ali, naročito se zahvaljujemo i pozivamo Sjedinjene Američke Države da nastave sa posvećenošću. Vjerujemo da će u budućnosti biti direktnije angažovanje SAD", kazao je Veseli nakon sastanka.

Govoreći o briselskom dijalogu, koji je u zastoju, politički analitičar Nexhmedin Spahiu očekuje postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije i dodaje da je to trebalo da se desi još početkom godine.

"Svi gube, cjenkanje oko toga kakav će biti sporazum može koštati mnogo više nego što bi jedna ili druga strana izgubila kada bi popustila oko nekih stvari. Sve dok postoji nesporazum i nesloge u regionu neće biti ni investicija", rekao je on.

Za razliku od Spahiua, novinar i urednik RTV KiM Goran Avramović ne vjeruje u mogućnost postizanja konačnog sporazuma Beograda i Prištine do kraja godine.

"Podsjetiću vas da se dijalog zapravo trenutno ne odvija, ovo su susreti i sastanci koji služe tome da se dijalog moguće, možda, najvjerovatnije jednog trenutka ponovo pokrene. Stiče se utisak da ti ljudi otprilike imaju problem da se dogovore da su se uopšte dogovarali bilo šta. Znači ni sve ono što je dogovoreno pre tri, pet ili više godina nije sprovedeno, a od nas se očekuje da povjerujemo da će se nekakvo konačno rješenje dogovoriti do kraja godine. Znate, ja mislim da to apsolutno nije moguće predstoje nam evropski izbori, predstoji nam formiranje evropske administracije, vidjećemo kako će Njemačka i Francuska to dalje odigrati hoće li doći do formiranje neke Kancelarije posvećene direktno Zapadnom Balkanu", kazao je Avramović.

Predstavnici Beograda i Prištine posljednji put su u Briselu razgovarali u novembru prošle godine, nakon čega je Vlada Kosova uvela takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije, što Beograd često ističe kao prepreku za dijalog. Inače na Samitu u Berlinu, obje strane, izrazile su posvećenost dijalogu, međutim, nije bilo nikakvih naznaka kada bi on mogao biti nastavljen. Dok to ostaje nepoznanica, šef srpske diplomatije Ivica Dačić upozorio je da će u naredna dva mjeseca, pritisci na Srbiju biti žešći nego ikad do sada.

Marija Stanojković, RTK2