Bez iznenađenja u Berlinu

Šef kabineta predsjednika Kosova Hashima Thaçija, Bekim Çollaku, u intervjuu za list "Shekulli" govorio je o Berlinskom sastanku.

"Zaključci sa Berlinskog sastanka objavljeni su u zajedničkoj deklaraciji. Prije sastanka smo jasno stavili do znanja da ne može biti iznenađenja na sastancima ovakve prirode", rekao je Çollaku i dodao:
"Direktno učešće Njemačke i Francuske u podršci dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije svakako označava prekretnicu. Ovu podršku i angažman smo dugo tražili i to je dobrodošlo. Ali to nije dovoljno. Vjerujemo da se eventualni sporazum između Kosova i Srbije može postići samo uz punu saradnju između država Kvinte, SAD, Nemačke, Francuske, Engleske i Italije. Takođe smo to jasno rekli na sastanku u Berlinu. Uloga SAD u ovom procesu ostaje odlučujuća, s obzirom na dosadašnja iskustva u svim procesima koji su se odvijali na Zapadnom Balkanu. Zato se nadam da od sada do sledećeg sastanka u Parizu imamo dovoljno vremena za koordinaciju".
Na pitanje da li Federica Mogherini nije uspjela da riješi nesporazum između Kosova i Srbije Çollaku odgovara:
"Ni pod kakvim okolnostima. Naprotiv. Posrednička uloga visoke predstavnice EU gospođe Federice Mogherini je neosporna, jer se dijalog kao proces odvija pod okriljem EU. Pored toga, posrednica Mogherini uživa potpunu podršku država članica EU, uključujući Njemačku i Francusku, da nastavi svoje angažovanje u ovom procesu prije isteka njenog mandata. Ona takođe uživa podršku SAD u njenim naporima da strane postignu sporazum. Lično, mislim da je gospođa Mogherini uložila izuzetne napore da ohrabri strane da približe svoje stavove kako bi postigli sporazum. Da li će to biti postignuto do kraja njegog mandata, ostaje da se vidi".
Çollaku ističe da su optimizam i strpljenje stanovnika Kosova u vezi sa liberalizacijom viznog režima od strane EU zloupotrebljeni i, prema njegovim riječima, "ne mogu nas držati nepravedno i beskonačno izolovanim".
Ističe da je uvođenje takse bila pravična i legitimna odluka i da nastavak dijaloga ne treba da se povezuje sa ovim pitanjem.
"Nepisano pravilo je da dok se održavaju razgovori jeste da nijedna strana ne može da se uslovljava dijalog. Dakle, dijalog nema alternativu i mora se nastaviti bez ikakvih uslovljavanja", kazao je Çollaku.
Kaže da uloga SAD ostaje odlučujuća i neophodna u dijalogu između Kosova i Srbije.
"Ne mogu dovoljno naglasiti ključnu ulogu koju su SAD do sada igrale za Kosovo u svim procesima. Ista situacija se nastavlja u procesu normalizacije odnosa sa Srbijom. Uloga SAD ostaje odlučujuća i neophodna za postizanje konačnog sporazuma".
Çollaku je kazao da je demarkacija sa Srbijom neophodna. 
"Kad god se postigne sporazum sa Srbijom, Kosovo mora da izvrši demarkaciju granice sa Srbijom, kao što smo uradili sa Sjevernom Makedonijom i Crnom Gorom. Iako je, s druge strane, Kosova dužno da učini sve što je moguće kako bi se težnje Albanaca koji žive u Preševskoj dolini pripoje Kosovu postale stvarnost".