Emilija Redžepi, zastupnica u Parlamentu Kosova i predsjednica NDS-a

“Smatram da ovoga puta trebamo dobiti dva direktorijata jer procentualno, a i popis stanovništva je sve uvjerio, to nam pripada... Turska nacionalna zajednica ima dva direktorijata koji praktično pripadaju nama. Mi to ne smijemo dozvoliti. Oni imaju i potpredsjednika opštine što je apsurd s obzirom da smo nakon albanske zajednice najbrojniji ovdje u regionu Prizrena"

Na posljednjoj redovnoj sjednici Skupštine Kosova održanoj ovog petka, zastupnica u parlamentu i predsjednica Nove demokratske stranke Emilija Redžepi ukazala je na probleme bošnjačke zajednice izdvojivši nizak procenat zaposlenosti Bošnjaka, učestale krađe u bošnjačkim sredinama i nedostatak medija na bosanskom jeziku.
Kakav je zapravo trenutni položaj Bošnjaka Kosova?
Emilija Redžepi: Na redovnom skupštinskom zasjedanju raspravljalo se o izvještaju međunarodnih organizacija o stanju na Kosovu i morala sam iznijeti svoje kritično mišljenje o problemima koji se tiču naše, bošnjačke zajednice. Naša zajednica je integrisana u savremeno kosovsko društvo ali se postavlja pitanje šta mi od toga imamo? Jako je teško afirmisati našu zajednicu u sve sfere života i rada kada sa svakog aspekta imate konstantni pritisak. Iznijela sam neke argumentovane podatke koje prikazuju jasnu sliku na terenu. Prva činjenica se tiče procenta zaposlenosti Bošnjaka, bilo u institucijama ili kada se radi o bilo kom poslu. Taj postotak je ispod minimuma što dovoljno govori gdje se mi, Bošnjaci Kosova, trenutno nalazimo, i na lokalnom i centralnom nivou. Zabrinjavajući je podatak da naših ljudi gotovo da i nema u kosovskim ambasadama širom svijeta. Takođe je bilo i riječi o degradiranju naših policajaca koji su ovdje zapošljeni, o degradiranju na svakom nivou - bilo da je riječ o policajcima sa visokim činovima ili onim drugim. Konstantno sam pratila tu situaciju na terenu skoro godinu dana, razgovarala pojedinačno sa svakim našim policajcem i zaključak je da su oni, jednostavno rečeno, ostavljeni u nekakvom ćorskokaku te sam morala reagirati jer vidite na puno loših stvari na terenu. Koliko samo pljačke bošnjačke imovine baš u Župi, koliko paljevina, koliko slomljenih stakala radnji upravo Bošnjaka u gradu i jednostavno moramo svi podići glas po tom pitanju. Takođe sam govorila o procesu obrazovanja, jer naša djeca još uvijek nemaju adekvatne udžbenike za rad, i o procesu nostrifikacije diploma naših svršenih studenata i njihovoj enormnoj nezaposlenosti.  Vrijeme je da se zna naš pološaj koji je, nažalost, katastofalan. Po pitanje medija, mi Bošnjaci Kosova nemamo ni jedan svoj dnevni ili mjesečni list, nemamo neku svoju privatnu TV na svom, bosanskom jeziku. Zamislite našu zajednicu  koja je značajan faktor u opštini Prizrena da nemamo čak ni lokalnu TV-stanicu. Zaključak je da ako smo zajednica sa velikim brojem stanovništva a ne reagujemo na ovakva dešavanja, onda nas zapravo i nema ili zapravo služimo samo da nekome dajemo svoje glasove prilikom izbornog procesa.
To je u neku ruku i pitanje standarda. Ako sutra Kosovo želi da uđe u te evropske integracije, što će biti značajan doprinos našeg društva, svakako da će prioritet biti da se od strane vladajućih struktura pomogne i manjinskim zajednicama koje čine onaj multietnički sklad čitavog kosovskog društva.
Da li je došlo vrijeme da i Bošnjaci dobiju svoje opštine?
Emilija Redžepi: Svi bošnjački zastupnici u Parlamentu Kosova imaju odgovornost da govore i traže dobijanje bošnjačkih opština koji nam i pripadaju Ahtisarijevim paketom. Ono što je meni važno s obzirom da potičem iz Župe, uz činjenicu da buduća opština Rečane ispunjava sve uslove za dobijanje jedne opštine, da se uz volju i pomoć Vlade Kosova taj proces napokon završi. Ako budemo više angažirani, dobijanjem opštine uz puno ostalih privilegija spriječili bi ono najvažnije - iseljavanje i omogućili  opstanak našeg naroda na svojim vjekovnim ognjištima.
Na koje se projekte trenutno fokusira Nova demokratska stranka?
Emilija Redžepi: Želim istaći upravo projekte vezane za naša sela u Župi i Podgori koji se upravo realizuju a ubačeni su u naša strateška pitanja krajem protekle godine kako na opštinskom tako i na centralnom nivou tako da sa ponosom ističem da svo svi mi izuzetno zadovoljni realizacijom tih projekata. NDS postaje, figurativno rečeno, kao neka građevinska firma jer pratimo i lobiramo rad  raznih Ministarstava kako bi što više projekata dobili i realizirali a radi se o cifri od oko 2,7 miliona eura što nije zanemarljivo. Aktuelno je to da je prošao projekat o izgradnji puta za selo Planjane a očekujemo još jednu veliku finansijsku priliku i projekat za par nedjelja.
Trenutno radimo i na pripremi tradicionalnih prvomajskih susreta  Bošnjaka Kosova. Naši aktivisti i mnogi simpatizeri su već počeli sa pripremama ove kulturno-sportske manifestacija koja okuplja veliki broj Bošnjaka iz ovih naših krajeva, mnogih bošnjačkih mjesta sa Kosova i regiona, Bošnjaka koji žive u inostranstvu kao i mnoge goste iz albanske i turske zajednice. Kao i ranijih godina biće pripremljen bogat kulturno-sportski program na kome će učestvovati mnoga poznata imena folk-muzike iz BiH, Sandžaka i odavde, mnoga bošnjačka kulturno-umjetnička drustva, dijeliće se naše tradicionalno jelo – pača i biće puno zanimljivog sadržaja. Ove godine tu našu priredbu organizujemo 28. aprila jer taj datum pada  u nedjelju te se nadam da ćemo ove godine zabilježiti rekord u posjeti gdje ćemo okupiti naš narod te zajedno uživati u prezentaciji bošnjačkog kulturnog stvaralaštva iz ovih krajeva. Pripremili smo puno iznenađenja za sve one koji će biti prisutni tog dana, no neka to za sada ostane tajna.
Protekle nedjelje sam razgovarala sa predsjednicom Parlamenta Švicarske u vezi položaja i prava Bošnjaka kojih ima veoma veliki broj iz ovih krajeva a jedna od tema je bila i institucionalna pomoć Švicarske u vezi penzija i socijalne pomoći onim Bošnjacima koji su godinama živjeli i radili u toj državi. Takođe sam učestvovala u “Nedjelji žena“ gdje je sa svojim saradnicama kao žena-lider ispred bošnjačke zajednice promovisala prava žena na predstojećim lokalnim izborima 2013. koju je organizovao Demokratski nacionalni Institut kao i američka ambasada na Kosovu uz pomoć i saradnju predsjednice Kosova gospođe Atifete Jahjage. Na promociji je bilo riječi o edukaciji oko 300 žena koje će biti  uključene u tom procesu među kojima je bilo i mnogih Bošnjakinja iz svih krajeva Kosova.
Skoro ste posjetili republiku Tursku i bili na čelu opštinske delegacije Prizrena. Koji je bio povod vaše posjete?
Emilija Redžepi: Naš prioritet je posjećivati i uspostavljati nove kontakte i poznanstva sa Bošnjacima regiona i onima koji žive u republici Turskoj. Tamo ih ima u velikom broju, ima i jakih političkih ličnosti, inženjera, doktora, sportista... a ima ih i u biznisu gdje su vrlo jaki. Sem posjete Bošnjacima u mnogim mjestima gdje žive, posebno u selima oko grada Adane, imali smo i zvaničnu posjetu zvaničnicima te mnogim minitrastvima te države u vezi priprema za lokalnu samoupravu. Također smo uspostavili veoma važnu  saradnju i kontakte sa tamošnjim vladinim institucijama kao i sa bošnjačkim biznismenima koji su porijeklom sa balkanskih prostora. Upoznali smo ih sa ovdašnjom našom situacijom i oni su vrlo zainteresirani za ulaganja u naše krajeve, a posebno za izgradnju hidrocentrala ili rehabilitacionih centara, zbog terena i mnogih planinskih ljepota i rijeka koje nudi Župa. Kontaktirali smo i zamjenika ministra za ekonomski razvoj i energetiku republike Azerbejdžan, koji je takođe u isto vrijeme bio gost republike Turske, te smo u razgovoru sa njim dobili konkretne odgovore da će nas uskoro posjetiti i obećao pomoć u ekonomskom smislu.
Prezentacija naše zajednice je bila na visokom nivou gdje smo dobili značajnu podršku mnogih ministarstava republike Turske koju osjećamo kao svoju maticu uz BiH. Takođe ćemo, kada se za to steknu uslovi, tražiti od republike Turske, tj. njihovih vlasti i institucija, podršku u vezi decentralizacije i dobijanja naših bošnjačkih opština na Kosovu.
Kakva je saradnja NDS-a sa drugim bošnjačkim strankama na Kosovu?
Emilija Redžepi: Nama je cilj od samog stvaranja naše stranke da sprovodimo viziju poboljšanja uslova života Bošnjaka Kosova, da se mogu zapošljavati a što manje iseljavati. Dakle imamo svoj program te na osnovu naše političke platforme realizujemo mnoge projekte koje smo zacrtali od protekle godine za ovu i radimo tim redosledom. S obzirom na sve to znamo trenutnu sociijalno-ekonomsku poziciju bošnjačke zajednice na Kosovu kao i njen trenutni položaj te smatram da samo zajedničkim radom svih naših političkih aktivista i stranaka možemo djelovati i uspjeti u mnogim našim namjerama. Od nekolicine bošnjačkih stranaka koji rade na Kosovu jedino kontaktiramo sa Strankom demokratske akcije Kosova iz pećko-istočkog kraja te smo tokom prošle godine imali niz obostranih službenih posjeta na kojima smo razmjenjivali mišljenja i iskustva sa terena u vezi poboljšanja života te opstanka naših Bošnjaka ovdje na Kosovu. Smatram da ćemo tu saradnju nastaviti i dalje. Što se lokalnog nivoa tiče, mi smo iz NDS-a pružili ruku prijateljstva, da se tako izrazim, drugom političkom faktoru u Prizrenu tj koaliciji “Vakat“ gdje smo formirali zajednički odbornički klub u opštinskom Parlamentu, sve u interesu našeg naroda.  Sada uviđamo da to ne funkcioniše kako treba i mislim da je to jedan naš loš potez. Zašto to kažem? Eto, ako posmatramo situaciju na terenu mnogi naši projekti se uspješno realizuju dok oni u posljednje vrijeme posjećuju mnoga naša sela u regionu Prizrena te obećavaju razne projekte te barataju nekim ciframa od kojih boli glava. Oni ističu da će ulagati novac u mnoge naše sredine gdje se spominju cifre od 20 ili 30 hiljada eura, no ja se pitam odakle taj novac. Pa mi nismo humanitarna organizacija ili fondacija pa da dajemo novac. Želim reći da  se naša zajednica ne kupuje za 20 hiljada eura te je mizerno pričati i obmanjivati takvim pričama naš narod u vrijeme svjetske ekonomske krize. Sa druge strane koristim priliku da javno pohvalim gradonačelnika Prizrena dr Ramadana Muju kao i našim koalicionim partnerima PDK u Prizrenu te da se im zahvalim za sve one kapitalne investicije koje su uložene u protekle tri godine u Župi, Podgori i Prizrenu. Svakako da ima i problema u smislu nedobijanja koordinatora na bosanskom jeziku no smatram da će se i taj problem tokom ove godine rješiti.
Za jesen su najavljeni lokalni izbori na Kosovu...
Emilija Redžepi: Što se tiče najavljenih lokalnih izbora za kraj ove godine smatram da ovoga puta trebamo dobiti veći broj glasova da bi dobili tri odbornička mjesta u opštinskom Parlamentu te dva direktorijata jer procentualno, a i popis stanovništva je sve uvjerio, to nam pripada. Eventualnim dobijanjem dva direktorijata zaposlili bi veći broj naših ljudi jer turska nacionalna zajednica već ima dva direktorijata koji praktično pripadaju nama. Mi to ne smijemo dozvoliti. Oni imaju i potpredsjednika opštine što je apsurd s obzirom da smo nakon albanske zajednice najbrojniji ovdje u regionu Prizrena. Zaključak je da ta naša razjedinjenost, svađe, niski udarci, podmetanja i još mnogo što-šta rezultira da ne dobijemo ono što zaslužujemo.
Razgovor vodio: Vinetu Ganić