Na pripremama u Ulcinju

Sudeći po ovogodišnjem možda i najkvalitetnijem košarkaškom prvenstvu sezone 2012./2013., od rata naovamo, sve su se kosovske ekipe maksimalno pojačale poznatijim košarkaskim imenima sa Kosova, država u regionu ili košarkašima iz SAD-a, ali i vrhunskim košarkaškim trenerima.

Trener košarkaškog kluba (kk) Kosova "Peja", Rudolf Jug iz Hrvatske je sa puno uspjeha vodio mnoge košarkaške ekipe u regionu, pretežno u Hrvatskoj a najveći uspjeh mu je osvajanje titule šampiona Hrvatske u sezoni 2004./2005. kada je kao strateg kk "Zadar" u petoj odlučujućoj utakmici pobijedio neprikosnovenu kk "Cibonu". (Youtube: Zadar-Cibona 19. juni 2005.)
Kk "Peja" se sa svojom ekipom nalazi na pripremama u Ulcinju, gdje će odigrati nekoliko kontrolnih utakmica, te potom podići nivo forme pred nastavak takmičenja koji počinje krajem ovog mjeseca.
Da li imate sve uslove za rad i koliko je košarkaša doputovalo na pripreme u Ulcinj?
Rudolf Jugo: Nas je došlo ovdje 12 trenutno, stvaramo novi tim pogotovo sto se tiče unutarnje linije. Inače, promijenili smo centar-liniju i u ovih desetak dana nastojimo sve to uklopiti. Odigrali prvu kontrolnu utakmicu sa ekipom kk "Wlaznija" iz Skadra, koja je među boljim ekipama u Super-ligi Albanije. Svakako da svaki poraz boli no mi želimo da nam noge ne budu "teške", jer smo izašli iz dvadesetak dana teških priprema, još smo neuigrani, te nastojimo da se što bolje spremimo, a nama je najvažnija utakmica sa "Sigal-Prishtinom" u drugom kolu nastavka krajem februara, tačnije 23. ovog mjeseca. Od te utakmice mnogo toga zavisi.
Koji su košarkaši oslonac vašeg kluba i da li ste se u međuvremenu pojačali?
Rudolf Jugo:  Teško je reći da li smo se pojačali. Mi se svakako nastojimo pojačati ali rezultati će sve pokazati. Znači, bili smo prvaci jesenjskog dijela prvenstva, prema tome moramo nastojati da budemo prvi i do kraja prvenstva. 
Koja je ekipa vaš najveći konkurent u borbi za titulu šampiona BKT-košarkaške lige na Kosovu?
Rudolf Jugo: Sigurno je da su dvije ekipe koje se izdvajaju po kvalitetu kk "Sigal Prishtina" i kk "Trepqa", koja izlazi iz vrlo dobre prošle sezone, kada su bili šampioni, što znači da se ne treba potcjenivati. Kk "Bashkimi" bi bio na vrh tabele, no dobio sam informaciju da su neki jači igrači napustili klub.
Vaši planovi u pripremama. Da li ćete imati još pripremnih utakmica, možda sa domaćinom kk "ULcinj"?
Rudolf Jugo:  Kako sam već istakao, u sinoćnjoj  utakmici smo više improvizirali nego što smo igrali, nespremni smo ušli u tu utakmicu, tako da nisam baš zadovoljan rezultatom. No sigurno ćemo imati dvije jake kontrolne utakmice tokom naredne nedjelje i  to sa domaćinom kk "Ulcinj", kao i sa vrlo jakom ekipom kk "Mornar" iz Bara, koji sigurno ulaze kao favoriti, a mi ćemo iskoristiti što bolje kvalitete tih ekipa da se što bolje pripremimo. Vjerujem da će ljubitelji košarke uživati u utakmicama.
Vaša očekivanja u nastavku prvenstva, očekujete li titulu prvaka Kosova u košarci?
Rudolf Jugo: Vjerujem da nije upitno učešće u ovogodišnjem finalu play-offa, no najbitnije je sa koje pozicije krećete u play-off. Svakako da je naša želja da zadržimo prvo mjesto, jer će biti puno lakše doći do finala i do eventualno osvajanja titule prvaka. U sportskim halama na Kosovu mnogi ljubitelji košarke vole doći gledati ovu ekipu, jer zaista igramo atraktivnu i lijepu košarku, te se nadam da ćemo se dobro pripremiti za nastavak prvenstva i da ćemo opet prikazat odličnu košarku. Trebam istači da je naš nosioc igre playmaker Samir Saptahović  lider kompletne ekipe i svi imamo maksimalno povjerenje u njega.
Inače okosnicu ekipe čine vrlo iskusni košarkaši predvođeni liderom ekipe, reprezentativcem Poljske, rodom iz Peći, Dardanom Berishom. Ekipa koja najčešće nastupa u žutim dresovima je u sljedećem sastavu: Dardan Berisha, Samir Saptahović, Gerti Shima, Christoper Garnet i Ersid Ljuča.
"Košarka je moj sport, dugo sam u tom sportu a poruka ljubiteljima košarke na Kosovu bi bila  da uzivaju u košarci kk"Peja", koja će pokušati svojim igrama da vas zabavi", poručio je na kraju Rudolf Juga trener košarkaša iz Peći, koji su svojim igrama pokazali da će ove takmičarske sezone BKT-muške košarkaške lige na Kosovu biti jedan od favorita za osvajanje titule šampiona.