Urim Ukimeri

Katedra Slobodnog Uma nastavlja razgovore sa albanskim intelektualcima u sklopu aktivnosti "Iz drugog ugla“. Sljedeći sagovornik je Urim Ukimeri, koordinator sektora kulture Direktorijata za kulturu omladinu i sport Opštine Prizren.

Postoje li tačke dodira između kultura bošnjačkog i albanskog naroda?   
Urim Ukimeri: Smatram da bošnjačka i albanska zajednica, imaju nekoliko dodirnih tačaka u oblastima kulture i folklora. Mogu se izdvojiti slični ili isti  obredi, običaji, tradicionalna nošnja, način familijarnog  života, pripovjedačko i pisano stvaralaštvo, način pripremanja jela  i sl. 
Što se tiče Prizrena u sredinama gdje su skoncentrisana bošnjačka i albanska naselja, može se reći da kulture ovih dva entiteta dopunjuju jedna drugu i stvaraju harmoniju u izražavanju kulturnog diverziteta. Ove tačke dodira obično su izražene u projektima i tradicionalnim folklornim manifestacijama, likovnoj umjetnosti i u književnom stvaralaštvu.  Mnogo zajedničkih dešavanja determinišu materijalno i duhovno stvaralaštvo, ovih entiteta, koji žive u Prizrenu i okolini.   
Koliko je od uticaja institucionalna podrška zajedničkim projektima Albanaca i Bošnjaka? 
Urim Ukimeri: Finansijska podrška Opštine, zapravo opštinskog direktorijata za kulturu, omladinu i sport, je jedan od značajnih faktora u približavanju  i uzajamnom upoznavanju kultura ovih entiteta.  Ovo je po gotovu uočljivo prilikom organizacije kulturnih manifestacija i tradicionalnih festivala izvorne muzike i folklora.  
Vaš komentar sa pozicije opštinskog zvaničnika za kulturu.
Urim Ukimeri: DKOS ima samo jednu budžetski stavku, subvencija i transfera, za podržavanje kulturnih aktivnosti. Manjinske zajednice, a među njima i bošnjačka zajednica, imju institucionalnu podršku u realizaciji svojih projekata, u očuvanju i kultiviranju svojih tradicionalnih vrijednosti. 
Katedra Slobodnog Uma