“Brojka, prema preliminarnim rezultatima popisa, od oko 28 hiljada Bošnjaka na Kosovu, upoređujući je sa našim informacijama sa terena, nije realna. Očekivali smo da nas je više. Ali ona neće uticati na dobijanje naših opština jer nas ima dovoljno da bi ispunili kriterijume koji se zahtjevaju”, kaže za naš portal Rasim Demiri, zastupnik u Parlamentu Kosova i predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka.

U javnosti su objavljeni prelimininarni rezultati popisa stanovništva. Bošnjaka na Kosovu ima oko 28 hiljada. Koliko će ta brojka uticati na zahjteve Bošnjaka i ostvarivanju prava u svim oblastima, posebno u procesu decentralizacije?

Nedavno ste posjetili Rijaset Islamske zajednice u BiH i razgovarali sa reisom Mustafom ef. Cerićem. Šta Bošnjaci Kosova mogu očekivati nakon ovog susreta?

 

 
Da li će novim Izbornim zakonom biti umanjena neka prava Bošnjaka u pogledu njihovog predstavljanja u Parlemantu Kosova, Vladi i ostalim institucijama?

 

 

 

Nerijetko nevladin sektor Bošnjaka je meta nekih političkih razmirica. Mislite li da ste u dovoljnoj mjeri iskoristitli njihov uticaj i na koji način im pomažete?

Razgovor vodila: Anela Ademi