Karate klub "Komadant Drini" je u subotu 10. decembra u fiskulturnoj sali osnovne škole "Motrat Qirijazi" u Prizrenu organizovao polaganje ispita radi dobijanja pojasa više u konkurenciji pionira i kadeta i kod muškaraca i kod djevojaka.

Ova karate škola broji oko 60 polaznika, od kojih 30 su takmičari a ostalih 30 treniraju. Najmlađi ima 6 godina a najstariji  14 godina te ima puno talentiranih dječaka i djevojčica. Ovaj karate klub je  jedan od boljih karate klubova na Kosovu i multietničkog je karaktera u kome ima i Albanaca, Bošnjaka, Turaka i Roma i u kome se svi slažu i druže.

Za naš portal govori trener karate kluba "Komandant Drini", Muhamed Kolgeci.

Da li imate ligu, da li se negde takmičite i zašto se omladinci opredjeljuju za karate?

Nažalost, trenutno nemamo ligu gdje bi se takmičili ali imamo puno turnira tokom godine koje organizuje Karate Federacija Kosova u kojima učestvujemo i mogu reći da smo uvijek pri vrhu jer rekoh Prizren je oduvjek imao puno talenata u bilo kom sportu pa tako u i karateu. Karate privlači sve njih jer  je to sport brzine, inteligencije i sport koji vam u svakom trenutku može poslužiti za samoodbranu.

O sebi...

- Bavim se karateom 31 godinu i ove godine slavimo jubilej, tj 31 godinu karate kluba "Prizreni", u kome sam bio član od svoje sedme godine. Moj prvi treneri su bili Habil Krasniqi, Sali Basha, Adnan Skenderi i zahvaljujući njima sam postigao prve rezultate u ovom sportu. To su bili treneri koji su bili najuspješniji u karateu na Kosovu svoga vremena. Posljednjih desetak godina vodim karate školu "Komandant Drini" koja postiže izvanredne rezultate i u domaćoj i u međunarodnoj konkurenciji karate klubova. Svake godine iz moje škole imamo dvojicu-trojicu uspješnih sportista koje karate federacija Kosova nagrađuje kao sportiste godine. Imamo puno talenata, kako dečaka tako i djevojčica, koji su uspješni i koji učestvuju na raznim seminarima u državama regiona poput Crne Gore i Makedonije.

Moje profesionalne aktivnosti se vezuju za 1996. godinu kada  sam položio za crni pojas - prvi dan u karate Federaciji Kosova, 2002. godine položio sam za crni pojas drugi dan kod Japanskog instruktora Cazua koji je takođe bio naš trener i koji nam je te godine držao seminar. Godine 2005. pred istim instruktorom sam polagao za treći dan crnog pojasa te uspješno položio i konačno 2009. godine polagao sam za crni pojas - četvrti dan u Skoplju, u Makedoniji pred instruktorom Slavom Kasovskim gdje sam takođe uspješno položio a u sklopu ovoga sam položio šestomjesečnu Akademiju za klasičnu odbranu da bih radio kao Instruktor za odbranu objekata i fizičkih lica, te sam tada dobio i licencu za rad.
Poslednjih devet godina sam radio na obezbjeđenju "Banka e Re Kosoves" - Nova Banka Kosova, a nakon toga se bavim se samo sportom.

Što se tiče posla obezbjeđivanja poput profesionalnih firmi kojih ima u svakoj državi, kod nas to još nije regulisano zakonskim regulativima tako da još nisam otvorio firmu koja će se baviti tim poslovima, a to znači da će mi u budućnosti to biti prioritet.

O takmičenjima...

- Što se tiče turnira koje organizuje Karate Federacija Kosova oni se održavaju u pet gradova u Prištini, Gnjilanu, Ferizaju, Peći i Prizrenu. Ove godine smo učestvovali na četiri zvanična takmičenja te smo postigli zadovoljavajuće rezultate u kategorijama po godinama uzeći u obzir na finansijsku situaciju kroz koju prolaze svi sportski klubovi na Kosovu. Zadnjih dvije godine nemamo nijednog donatora i čekamo sljedeću godinu da se usvoji zakon o sportu koji bi nam regulisao finansijski aspekt našeg kluba.



O polaganju za dobijanje pojasa...

- Naš klub svakih šest mjeseci licencira takmičare za dobijanje pojasa.  Znači prošle subote, 10 decembra, imali smo ispit za dobijanje pojasa gdje su osam takmičara polagala za (non kju)-,sedam takmičara za (tek kju) i pet takmičara za (šta kju) te je polaganja bilo i u mlađim kategorijama. Zadovoljan sam prikazanim karateom, svi su bili uspješni i uzeći u obzir da nisu imali puno takmičenja možemo biti zadovoljni prikazanim znanjem mlađih našh karatista. U našem klubu ima puno talenata koji su vrlo dobri i talentirani i koji nemaju konkurenciju u svom uzrastu na Kosovu. Što se tiče seniora mogu da istaknem kod djevojaka Alisu Braha koja je pet godina držala primat šampiona Kosova u svojoj kategoriji i bila sportista godine a tu je i Elona Koljgeci koja je takođe u poslednje tri godine bila sportista godine bez poraza.Kod muških je odličan Dardan Kryeziu koji postiže dobre rezultate na turnirima,a tu imamo i  Nika Zogaja koji je šampion u kategoriji u katama koji je 96 - to godište i koji je prvi i na međunarodnim i domaćim takmičenjima. Među boljima su i Ilir Koljgeci, Daut Pireci, Ardijan Hoti i mnogi drugi a trebam istaći i da je moj pomoćnik i trener, inače Bošnjak Nedžad Rahmani.

Škola karatea "Komandant Drini“ se i pored mnogih teškoća poput finansijskih pokazala kao veoma popularna na ovim prostorima baš među omladinom što je svakako za respekt jer bolje je baviti se sportom nego gubiti vrijeme po zagušljivim kafićima.

Na kraju polaganja ispita prisutni su bili pozvani na prigodan koktel gdje su roditelji djece uz osmjeh i zadovoljstvo podijelili utiske i radost sa svojom djecom.

Jedan od polaznika ove škole je i mladi Emir Sagdati koji ističe da je uspješno položio ispit za žuti pojas, te da se nakon polaganja osjećao vrlo prijatno i da mu je drago što ovaj sport u Prizrenu ima puno obožavaoca...

Karate 'moderni naziv' (jap. 空手 "prazna ruka" ili "bez oružja u rukama") ili Karatejutsu 'predhodni naziv' (kara = prazne, te = ruke, jutsu = umjetsnost/tehnika): je borilačka vještina sa Okinave nastala u 16. vijeku.
 
Karate-do
Karate je borilačka vještina porijeklom sa (Okinave) Japana (koja se danas također može trenirati i kao sport). U bukvalnom prijevodu sa japanskog jezika na bosanski znači KARA - prazna (gola), TE - ruka (šaka), DO - put, to jest kako se odbraniti od napadača golim rukama ( (空手道:からてどう – „put prazne ruke“). Nastanak karatea veže se za drijevne borilačke vještine sa dalekog istoka, a obnoviteljom savremenog karatea se smatra japanski profesor Gičin Funakoši.

Treniranje karatea

Hoju undo
Karate je poznat kao borilačka vještina koja koristi sve dijelove tijela u borbi. Kod osnovne tehnike uče se pojedinačni udarci, blokovi, stavovi itd. Kate su poseban skup tačno odredjenih pokreta (udaraca, stavova i blokova). Borba (Kumite) moze biti slobodna ili dogovorena (dogovori se koji će se izvesti udarac, i kojim blokom će se blokira taj udarac). U vježbanju se primjenjuje makiwara, Hoju undo oprema kao naprimjer chishi, nigiri game itd.

Osnove (kihon)
Kihon (osnova) je jedan od važnijih dijelova u treniranju karatea. U sklopu Kihon se treniraju osnovni stavovi, udarci, blokovi i kihon Kata.

Forme (kate)

Kata sadrži serije tehnika koje potiču od tri glavna izvora sa Okinave tj Shuri-Te, Tomari-Te i Naha-Te. Kate akumuliraju znanje tehnika Karatea. Za svaku katu ima Bunkai ili tehnike koje se sadrže u njima. Mnogo imena Kata su promjenjena pri dolasku iz Japana. Tako da npr. Pinan I - V kate se zovu u Japanu Heian I - V.

Sparing (kumite), gdje samo ime govori da se radi o dva takmičara koji vježbaju zamišljenu borbu;

Kumite (takmičenje) gdje postoji više vrsta počevši od osnovnog polaganja ispita za pojas, pa onda do državnih ili međunarodnih takmičenja;

Kumite (borba) je jedan dio karate treninga i sadrži udarce nogom i rukom, a također i bacanja. U karateu imamo razne oblike borbi i to jiyu kumite (slobodna borba), ippon-kumite (dogovorena borba), sport kumite (takmičenja prema pravilima WKO svijetske karate organizacije).

Neki od legendarnih filmskih glumaca koji su proslavili karate i ostale borilačke vještine su, prije svih, Brus li (Bruce Lee) inače Američki Kinez. On je  bio filmski glumac, producent i režiser kao i instruktor borilačkih vještina te osnivač JEET KUNE DOO pokreta borilačkih vještina.
Zahvaljujući svojim vještinama, znanju i filmovima on  je „proslavio“ karate i kung fu kao borilačke vještine širom svijeta u 70 - tim godinama prošlog vijeka.
On je u tim godinama postao popularna zvijezda akcionih filmova u kojima je, pokazavši svoje izuzetne vještine i pozitivne osobine karatea, takoreći „natjerao“ ljubitelje ovog žanra da zavole borilačke vještine. Najpoznatiji filmovi u kojima se proslavio su bili ; Na zmajevom putu (1971), Pesnica bijesa (1972) i vjerovatno njegov najpopularniji i najpoznatiji film U zmajevom gnijezdu koji je snimljen 1973 godine.
Nažalost, njegova karijera je prekinuta iznenadnom smrću u svojoj 33-ćoj godini od moždanog udara koji je uslijedio nakon uzimanja sredstava protiv bolova. Ipak, treba istaći da su njegovi filmovi ostali popularni i do današnjih dana.
Što se tiče današnjih zvijezda akcionih filmova tu su još i Žan Klod Van Dam, Stiven Sigal, Čak Noris (poznata scena iz filma „Na zmajevom putu“ kada se bori sa Brus Lijem), Dzeki Čen, Dzet Li i mnogi drugi.
Sve u svemu, između ostalog, zahvaljujući  tim  filmovima i glumcima karate postaje svjetski „brend“ te je izuzetno popularan među mladima širom svijeta.

Vinetu Ganić