Srbija zemlja s najvećom inflacijom

Šta se desilo pa je ‘ekonomski tigar’ – od letećih automobila, fabrike čipova, Mercedesovih kamiona, stanova od 270 eura po kvadratu – stigao da parizera od dva i kusur eura?

Nešto se očigledno dogodilo sa “ekonomskim tigrom” čim je krenuo u propagandu sa jaftinim parizerom, krompirom, šamponom, deterdžentom za pranje posuđa… Sve je to, i još ponešto, reklamirao lično predsednik Srbije prilikom 209. obraćanja narodu ove godine. I dok su svi očekivali da će Aleksandar Vučić da odgovori na zahtev opozicije za raspisivanjem vanrednih parlamentarnih i izbora u Beogradu, građani Srbije su dobili – telešop.

Teško da je bilo bizarnije konferencije za štampu velemajstora manipulacije u proteklih 12 godina. Najpre je penzionere obradovao informacijom da će dobiti 20.000 dinara (170 evra) ničim izazvane pomoći, a zatim je širokim narodnim masama predstavio “moju korpu”, iz koje je, na zaprepašćenje publike, koja je sve to pratila putem malih ekrana, vadio proizvod po proizvod. Šta se desilo pa je “ekonomski tigar” – od letećih automobila, fabrike čipova, Mercedesovih kamiona, stanova od 270 evra po kvadratnom metru – stigao da parizera od dva i kusur evra?

Inflacija u Srbiji veća nego u Ukrajini

Desilo se to da je predsednik Srbije krenuo, za svaki slučaj, u predizbornu kampanju, i to uz pomoć državnog novca i smanjivanja marže tamo gde može. Da budemo sasvim fer prema glavnom prodavcu u tom telešopu, bilo je tu i jogurta i mleka. Nije, na žalost, bilo, ni trunke mesa, mada u tom njegovom parizeru je uspelo da se nađe čak tri odsto mesa, kao što nije bilo ni ulja, brašna, šećera, jaja, svežeg voća i povrća. Naravno da ni reč u toj maskaradi nije bilo o povećanju cena koje građane Srbije tek očekuju, a tiču se struje, goriva i akcizne robe. Kada je reč o struji i gorivu, veće cene će sigurno dovesti do povećanja cena osnovnih životnih namernica, tako da “ekonomskom tigru” ne gine povećanje inflacije, a građanima ponuđeni parizer.

U Srbiji se više ne govori i o rekordnom bruto domaće, proizvodu, jer biće da su neke druge zemlje malo napredovale, pa pomerile Srbiju sa tog mesta. Od tih letećih automobili i svega drugog pomenutog ništa se nije desilo, niti je moglo da se desi, ali je poslužilo svrsi. Dok su političari javno prikazivali pileća krilca i svinjske papke koje će Srbija da izveze u Kinu, a u zamenu će dobiti leteće automobile, život se odvija ne samo u Srbiji, već u celom svetu.

Srbija je ponovo postala zemlja sa najvećom inflacijom, o čemu nema govora u Vučićevom telešopu. Kako su to primetili ekonomski analitičari, inflacija u Srbiji je veća nego u ratom pogođenoj Ukrajini. I Vučić je toga sigurno svestan, ali ne daje da toga svesni budu i njegovi podanici. Zato se laže i maže, a cela priča je pala na običan parizer.

Skupi krediti vlast ništa ne koštaju

Vučić nije odgovorio na zahtev opozicije da raspiše izbore. Ono što je na sav glas nudio u junu, u septembru odlaže za dane posle povratka sa Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Prema ponašanju i njegovoj retorici, uključujući parizer, utisak je da će ti izbori možda biti raspisan u decembru, ali on pokušava da ih objedini sa redovnim lokalnim i pokrajinskim, koji bi trebalo da budu s proleća sledeće godine. Da li će parlamentarnih izbora uopšte biti teško je reći, zato što se već čuju informacije da Zapad, pre svega Sjedinjene Američke Države, to neće dozvoliti dok se ne primeni postignuti Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Vučiću sve to ne smeta da nastavi da deli “helikopter pare” i narodu “uvaljuje” skoro pa nejestivu mesnu prerađevinu. Zna da tim svojim potezima ponižava sopstvene birače, ali i da bez toga nema preko potrebnih glasova. Pored onih glasova koje pokrade usavršenim izbornim inženjeringom, mora da se dodatno potrudi i na ovom polju, jer suv hleb, koji je i dalje najjeftiniji u regionu, teško da može da osigura pobedu kakvu on priželjkuje.

Srbija, iliti “ekonomski tigar”, u mnogo je težem ekonomskom stanju nego što bilo ko to želi da vidi. Sve te Vučićeve telešop ideje se realizuju uz pomoć skupih kredita, koje vlast ne koštaju ništa. Zbog toga je Srbija danas zaduženija nego što je ikada bila. Živi bili pa videli, ponovo će nekim kreditom da bude realizovana ta pomoć penzionerima od 20.000 dinara, što u ukupnom broju iznosi 250 miliona evra. I tako u krug.

Kvalitetni sendviči za izbornu kampanju

Glavni maneken ove akcije nema puno izbora. Svestan je da će još jednom morati ne samo da nasamari opoziciju, što će učiniti sa velikim zadovoljstvom, već da pozajmi svoje ime svim listama na tim izborima. I ne samo to, već će morati mnogo toga da uradi da bi svoju vlast zadržao u smislu da vlada kompletnom Srbijom – od predsednika do poslednje mesne zajednice. Tako je koncipirao vlast i gubitak nekog grada ili opštine doživeo bi kao tragediju, a ne kao normalan demokratski proces.

Veruje da će mu u tome parizer pomoći i – ne greši. Birači se lako primaju i odlučuju da glasaju za vlast. Ovo sa parizerom je odlična proba, jer njega nudi svima, a sendviče sa mnogo boljim sadržajem – šunkom, kulenom i sirevima, čuva za probran svet, koji će uskoro da šparta Srbijom tokom nove izborne kampanje. Njih više ceni od ostatka Srbije. Da bi nekako došli do ti letećih automobila, potrebno je, za početak, barem se pomaknuti od tog parizera.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.