Zajednički nastup na stranom tržištu

Privrednici Srbije i Kosova mogu da sarađuju bez obzira na politički dijalog, a sama činjenica da su veliki privrednici iz Beograda i Prištine seli za isti sto je poruka da su svima u interesu bolje privredno okruženje, rekao je danas predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

On je, gostujući na RTS-u rekao da je na nedavnom forumu u organizaciji Privrednih komora Srbije i Kosova učestvovalo oko 27 naših kompanija i njihovih prvih ljudi i oko 60-ak kompanija sa Kosova.
"Ovo je praktično prvi put da smo održali ovakav forum, a poruka je bila da zaista sednemo i razgovaramo o konkretnim investicionim stvarima, šta je ono što bi mogli dalje da radimo, da napravimo neki zajednički projekat za nastupanje na nekom stranom tržištu - Albanije, Makedonije", rekao je Čadež.
On je naveo da su se privrednici okupili da pošalju jasan signal politici.
"Mi možemo da sarađujemo bez obzira na politički dijalog, ali pokušavamo da rešimo pitanja koja se tiču svakodnevnog poslovanja. Kada dođemo do nečega na šta više ne možemo da utičemo, mi privrednici sa jedne i druge strane pripremimo svu argumentaciju i ekspertizu kako bi nešto moglo da se reši i predamo to dalje", kaže Čadež.
On je rekao da na Kosovu postoji prostor za skoro sve industrije, poput građevinskih materijala, koji je, kako je naveo, važan dio portfolija koji je tamo tražen, zatim mašine, grejna tijela, kotlovi, sve što se proizvodi u Srbiji, pogotovo prehrambeni proizvodi.
"Na Kosovu su te marke poznate, prepoznatljive su generacijama i naravno da su prvi izbor prilikom ulaska u marketu", rekao je Čadež.