Glavni razlog je siromaštvo u zemlji

Na temelju nekih podataka iz Centralne banke Kosova (CBK), preko 500 hiljada građana na Kosovu je podiglo kredite u komercijalnim bankama. Glavni razlog za to je siromaštvo u zemlji.

Najveći iznos kredita od 647 miliona eura je za trgovinu, a pojedinačni krediti, u koje ulaze i porodični krediti, dostižu vrijednost od 578 miliona eura.

Građanin Kurtesh Biba, nastanjen u naselju "Ulpiana" u Prištini, izjavio je za list "KosovaSot" da je bio prisiljen da podigne kredit u jednoj od domaćih komercijalnih banaka, jer su morali da se spreme za zimu, kupe drva za zimu i zimnicu.

"Ja, kao i mnogi drugi građani, imam prigovor na visoke kamatne stope, koje nam ugrožavaju i otežavaju život, ali, nažalost, prisiljeni smo da ih uzimamo", rekao je on.

Kaže da je naišao na velike poteškoće prilikom donošenja novca za isplatu kreditne rate.

Safet Gërxhaliu, predsjednik Privredne komore Kosova, kaže za list "Kosova Sot" da jedan od indikatora zašto privrednici i građani ulaze u kredite je zbog toga što 90 posto robe koja se nalazi na našem tržištu je uvezena roba. S ovim naš novac odlazi van Kosova.