Nova statistika Svjetske banke

Kosovo je prema posljednjim objavljenim podacima zauzela 102. mjesto, što je, nažalost, i najgora pozicija kada je riječ o zemljama regiona...

Prema podacima o BDP-u po stanovniku koje je za 2013. godinu objavila Svjetska banka, najbogatija država svijeta i dalje je Luksemburg, dok je Kosovo prema posljednjim objavljenim podacima zauzelo 102. mjesto, što je i najgora pozicija kada je riječ o zemljama regiona.

Hrvatska je na 46. mjestu, Crna Gora na 71., Srbija na 79. mjestu, Makedonija na 88. mjestu, Bosna i Hercegovina na 91. mjestu, Albanija na 92. mjestu. Lista uključuje 215 država i zasebnih upravnih regija iz cijelog svijeta.

Od 2009. do 2013. godine Kosovo najveći rast BDP-a zabilježilo je ipak 2013. godine i on je iznosio 3,816 dolara po stanovniku, što je još uvijek nedovoljno za snažniji oporavak kosovske ekonomije i podizanje standarda građana. Ranijih godina je on bio manji, tako je 2009. iznosio 3,191, 2010. godine 3,233, 2011. - 3,702, a 2012. godine on je iznosio 3,567 dolara po stanovniku.

BDP najbogatije države svijeta Luksemburga za prošlu godinu iznosio je 111,162 dolara po stanovniku.

Top 10 najbogatijih...

1. Luksemburg
Površinom i brojem stanovnika (nešto više od pola miliona) Luksemburg je tek mala evropska državica, ali gledano prema razvijenosti i snazi privrede Luksemburg je pravi div. U Luksemburgu su razvijene sve privredne grane, no svoj privredni uzlet Luksemburg prvenstveno zahvaljuje razvijenom finansijskom i bankarskom sektoru.

2. Norveška
Norveška je primjer miješane ekonomije, a za jaku ekonomiju može zahvaliti eksploataciji i izvozu nafte i plina. Druge važne privredne grane ove zemlje su ribarstvo, prijevoz, prerada hrane, brodogradnja, metalurgija, hemijska industrija, rudarstvo te drvna i papirna industrija.

3. Katar
Temelj katarskog bogatstva leži u velikim zalihama nafte i zemnog plina. Kako bi i u budućnosti ostali jedna od ekonomskih sila, ova arapska zemlja pokušava smanjiti svoju ovisnost o zalihama nafte te se usmjeriti i na razvoj visoke tehnologije. Ulažu i u razvoj turizma.

4. Makao
Zasebna upravna regija Makao kockarski je raj u Kini. Broji tek nešto više od pola miliona stanovnika i jedino je mjesto u Kini gdje je kockanje legalno, a prihodi mu nadmašuju svjetski poznatu kockarsku destinaciju Las Vegas.

5. Švicarska
Švicarska je u svijetu poznata kao oaza slobodnog bankarstva, omiljeno mjesto elitnog zimskog turizma i kraljevstvo čokolade. Zemlja ima i izuzetno razvijenu metalnu, elektroničku te farmaceutsku industriju.

6. Australija
Australija svoj ekonomski uspon temelji na rudnim bogatstvima te razvoju poljoprivrede i stočarstva, koji su temelj izvoza. Australijska ekonomija se temelji i na niskim kamatnim stopama.

7. Danska
Moderna tržišna ekonomija Danske najviše ovisi o vanjskoj trgovini i izvozu. Iako najmanja nordijska zemlja, Danska je poznata po visokom životnom standardu. Ima snažnu ribarsku industriju i trgovačku flotu. Glavna područja djelatnosti proizvodnog sektora su prehrambeni proizvodi, hemikalije, mašine, metalni proizvodi, elektronička oprema i transportna sredstva te papir i proizvodi od drva. Turizam je također važna privredna djelatnost.

8. Švedska
Švedska ekonomija bazira se na vanjskoj trgovini, a glavne grane izvoza su automobilska industrija, industrija elektroničke i komunikacijske opreme, drvna industrija te metalurška industrija.

9. Singapur
Multikulturalna metropola Azije, Singapur, jedna je od najmanjih, ali i najrazvijenijih država svijeta. Bogatstvo ove zemlje temelji se na trgovini, industriji elektronike te finansijskom sektoru, a značajan izvor prihoda je i turizam.

10. SAD
Jedna od najutjecajnijih i najmoćnijih zemalja svijeta zahvaljujući svojoj velikoj površini, brojnosti stanovništva te golemim prirodnim resursima uspijeva biti u samom svjetskom vrhu u gotovo svim industrijskim granama. SAD je vodeća zemlja svijeta kad je riječ o naučnim istraživanjima (svemir, vojna tehnologija, informatika, telekomunikacije, robotika, avioindustrija, biotehnika, medicina...). Važna grana američke privrede je i finansijski sektor.

BDP za svih 215 zemalja pogledajte OVDJE.