Danas je na brdu Cepotina kod Bujanovca na jugu Srbije svečano otvorena najveća srpska vojna baza.

"Svi građani Srbije koji žele mir i stabilnost u regionu i najbolje međunacionalne odnose treba da budu zadovoljni otvaranjem baze 'Jug'. Svi koji ne žele mir i svi koji se bave organizovanim kriminalnom ... ne treba da budu zadovoljni", rekao je predsednik Srbije Boris Tadić koji je otvorio bazu.

Tadić je istakao da je vojska jedan od ključnih činilaca države u borbi protiv organizovanog kriminala i dodao da je baza "Jug" na strateškom mestu i da je ključna garancija sigurnosti i mira na jugu Srbije.

Predsednik Srbije je istakao i da će ta baza biti jedan od ključnih doprinosa za pripremu vojnika za međunarodne misije.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac rekao je da je baza "Jug" najznačajniji i najveći infrastrukturni objekat koji je u poslednjih nekoliko decenija izgradilo ministarstvo odbrane.

"Hoćemo da ova baza postane standard i za ostale baze u Vojsci Srbije, a za građane Bujanovca ona bi trebalo da bude razvojna šansa", rekao je Šutanovac naglasivši da je baza opremljena najsavremenijom medicinskom opremom koju će moći da koristi i lokalno stanovništvo.

Svečanosti u bazi nazvanoj "Jug" su osim predsednika Srbije i mistra podbrane, prisustvovali i predsednik Vlade Mirko Cvetković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić, kao i predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog kora.

KAKO STABILIZACIJA POD ORUŽJEM?

Albanci na jugu Srbije protive se ovakvom prostupku Vojske i državnog vrha.

Ragmu Mustafa, gradonačelnik Preševa u izjavi za RSE kaže da se ovoj ideji ptotivi od samog početka kada je pre, gotovo sedam godina, doneta odluka o izgradnji tog vojno-policijskog kompleksa.

“To je apsolutno nepotrebno jer ovde više niko ne misli na oružane sukobe. Ovde sada mislimo o ulasku u EU i zašto bi nam sada u ovom veku bilo podrebno da gradimo baze za oružane sukobe”, kaže Mustafa.

Na pitanje zašto misli da će baza biti upotrebljena za sukobe, a ne za stabilizaciju stanja na Jugu Srbije, Ragmu Mustafa je odgovorio:

“Pa kako stabilizacija pod oružjem? Stabilizacija u Preševskoj dolini se vrši kretanjem investicija i ekonomskog razvoja, slobodnim kretanjem ljudi u ovom regionu, a nikako pod pritiscima vojnika, žandara ili drugih sličnih.”

Mustafa takođe kaže da Albanci na jugu Srbije i dalje ne doživljavaju Vojsku Srbije kao svoju, jer, kako objašnjava, vojska nema “nikakvu spregu sa građanima”.

“To su vojnici koji su proterali Albance tokom NATO bombardovanja”, dodaje Mustafa, koji kaže da je pozvan na današnje svečano otvaranje, ali da tom događaju neće prisutvovati.

UČVRSTITI SRPSKO VOJNO PRISUSTVO

Aleksandar Radić u izjavi za RSE pozdravlja otvaranje vojne baze, uz ocenu da je to trebalo uraditi još pre nekoliko godina.

“Bilo je potrebno dugoročno učvrstiti srpsko vojno prisutvo na jugu Srbije. Dobro je što je to urađeno otvaranjem ove baze. Sada srpska vojska ima mesto koje je pogodno sa stanovišta infrastrukture i koje pruža mogućnosti snagama na jugu Srbije i preventivno i u slučaju interveniše”, smatra Radić

Na konstataciju da se albanske partije protive ovakvom potezu, Radić kaže da je razumljivo da se protive, ali i dodaje:

“To nije ništa novo, te snage su već bile tamo, do sada su bili u Bujanovcu i sada se samo izmeštaju iz urbane sredine. Objektivno - sada je još manji izazov kada je reč o demonstraciji sile srpske države prema Albancima, nego što je pre bio slučaj. Vojska će raditi svoj posao i neće biti na ulicama grada ako to nije potrebno.”

Baza "Jug" izgrađena je na 35 hektara i u nju je uloženo 1,7 milijardi dinara, u njoj se nalazi 66 objekata ukupne površine 22.000 kvadratnih metara u koje će moći da bude smešteno 1.000 profesionalnih vojnika, a u budućnosti je planirano da se dograde objekti na površini od 60 hektara.

Izvor: RSE