Imamo sredstva

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen izjavila je danas, govoreći o reviziji višegodišnjeg finansijskog okvira oko kojeg su se lideri EU nedavno dogovorili na samitu Evropskog savjeta, da joj je "veoma drago" što je Plan rasta za Zapadni Balkan sada na "čvrstim finansijskim osnovama".

Von der Layen je najveći dio svog govora pred evropskim poslanicima u Strazburu posvetila protestima poljoprivrednika iz cijele Evrope i poručila da će predložiti da se povuče prijedlog za smanjenje upotrebe pesticida. Ona je istakla da je velika pažnja sa samita Evropskog savjeta posvećena odluci EU da izdvoji 50 milijardi eura za pomoć Ukrajini, i da će, uz odobrenje poslanika EU, moći da se izvrše važne isplate Kijevu već u martu.

Ukazujući da je tokom samita Evropskog savjeta postignuta saglasnost oko prve ikada revizije višegodišnjeg budžeta EU, predsjednica EK je rekla da će EU sada moći da pojača borbu protiv neregularnih migracija i bolje zaštiti svoje spoljne granice.

"Sada imamo sredstva da se još više angažujemo sa zemljama u južnom susjedstvu. Veoma mi je drago što je Plan rasta za Zapadni Balkan sada na čvrstim finansijskim osnovama", poručila je ona.

Istakla je da će EU moći i da poboljša svoj odgovor na prirodne katastrofe u državama članicama, kao i na humanitarne krize, poput one u Pojasu Gaze. Kada je riječ o protestima poljoprivrednika, koji su protestovali i tokom samita Evropskog savjeta, Von der Layen je navela da će predložiti da se povuče prijedlog o smanjenju upotrebe pesticida koji je, kako je ocijenila, postao "simbol polarizacije".

Von der Layen je rekla da bi Evropska komisija bi mogla da napravi novi prijedlog "sa mnogo zrelijim sadržajem i zajedno sa zainteresovanim stranama". Ona je navela da su poljoprivrednici prvi osjetili posljedice klimatskih promjena, kao i posljedice rata u Ukrajini, inflacije, rastućih troškova energije i troškova đubriva.